ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Norrmän vill skydda brunost från svensk mjölk

Tina Sayed Nestius · 13 Jul 2013
Uppdaterad 13 Jul 2013

Norrmännen fruktar att deras älskade brunost kan kan bli gjord på svensk mjölk. Nu höjs röster för att namnskydda osten.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Erik Johansen

Det är i en artikel i norska VG som man redovisar en ny opinionsundersökning, om vilka maträtter som norrmännen tycker är mest norska. På första plats hamnar brunosten, tätt efterföljt av pinnekött, det vill säga hemrimmad lammbringa. 

– När svenskarna kan namnskydda hushållsosten och danskarna Danablu, borde vi norrmän klara av att beskydda brunosten mot skräp och nonsens, säger Nina Sundqvist, direktör för Matmerk, en organisation som vill främja norska produkter, till VG.

– Brunost är en produkt som norrmännen känner är det norskaste av norska.

Enligt undersökningen vill tre av fyra norrmän namnskydda brunosten och skydda den från ingredienser från andra länder – till exempel svensk mjölk. Brunosten är dock, till skillnad från hushållsosten, ingen riktig ost, eftersom den tillverkas av vassle, och då måste reglerna ändras. Något Nina Sundqvist hoppas på.

– Vi hoppas nu att myndigheterna ser värdet av att säkra ett långvarigt skydd av osten som vi anser vara den norskaste av norska ostar, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Tina Sayed Nestius
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro