ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Norsk modell kan lösa parkeringsbråk

Leif Oldenburg · 23 Feb 2012
Uppdaterad 23 Feb 2012
Infrastrukturminister Cathrine Elmsäter-Svärd (M) säger till Metro att hon är beredd att titta närmare på  den norska modellen med en parkeringsnämnd som avgör tvister.

Infrastrukturminister Cathrine Elmsäter-Svärd (M) säger till Metro att hon är beredd att titta närmare på  den norska modellen med en parkeringsnämnd som avgör tvister. Foto: Andreas H. Nilsson


De senaste turerna kring p-bolagen har fått infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd (M) att reagera. Nu vänds blickarna mot Norge.

klar

Artikellänk är kopierad

Redan till hösten kan Sverige få en särskild parkeringsnämnd efter norsk förebild. Nämnden ska kunna avgöra tvister om p-böter utan att inkassoföretag och domstolar dras in.

– Jag är beredd att titta på den norska modellen, säger Catharina Elmsäter-Svärd (M) till Metro.

I går träffade Elmsäter-Svärd representanter för parkeringsbolagens intresseorganisation Svepark.

– Nu får Sveparks medlemmar diskutera frågan internt. Tanken är att bilisten eller parkeringsbolaget ska kunna vända sig till nämnden när det inte går att komma längre. Ärendena behöver inte hamna i tingsrätten.

Enligt Elmsäter-Svärd bör parkeringsbolagen stå för kostnaderna.

– Det här är en förtroendefråga och det borde ligga i deras intresse att så få ärenden som möjligt hamnar i nämnden.

Nu ska frågan diskuteras internt inom Svepark som sedan ska återkomma med ett förslag till infrastrukturministern.

– Om nämnden ska fungera måste det finnas en acceptans bland Sveparks medlemsföretag. I så fall bör en parkeringsnämnd kunna bli verklighet redan efter sommaren, säger hon.

Branschen: Har lyssnat på ministern

Parkeringsbolagens intresseorganisation Svepark lovar att se över frågan om en särskild parkeringsnämnd dit bilister kan vända sig i tvister.

– Det enda jag kan säga är att vi har lyssnat på ministern och ska diskutera frågan internt, säger Sveparks vd Sten-Åke Håkansson.

Enligt Sten-Åke Håkansson organiserar Svepark mellan 80 och 90 procent av landets parkeringsbolag. Där- emot finns det inga uppgifter om hur många p-böter medlemsföretagen utfärdar. 

– Jag kan förstå frustrationen när någon upplever att felaktigheter har begåtts. Men det begås misstag överallt i alla branscher. Det går inte att undvika.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro