ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Norska gränshandlare uppmanas välja Danmark

Tomas Lundin · 28 Aug 2012
Uppdaterad 28 Aug 2012
En norsk familj handlar på Nordby Köpcenter utanför Strömstad, nära norska gränsen. De tre kronornas värde mot varandra gör att det nu blir billigare för norrmän att ta sig till Danmark i stället. 

En norsk familj handlar på Nordby Köpcenter utanför Strömstad, nära norska gränsen. De tre kronornas värde mot varandra gör att det nu blir billigare för norrmän att ta sig till Danmark i stället.  Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Är det här slutet för långa köer till Systembolag och mataffärer vid Norska gränsen? Norska ekonomer hävdar nu att norrmännen åker till "fel" land för att fylla skafferierna. Nu är det billigare att åka till Danmark.

– Svenska kronan har stärkts kraftigt sedan 2009 och det är inte så billigt, jämfört med tidigare. Samtidigt har danska kronan inte varit så svag mot den norska på flera år och prognosen säger att den kommer vara svag en tid framöver, säger Maria Setsaas på norska Fokus Bank till NA24. 

Medan Sveriges ekonomi har klarat sig bra har Danmarks krona, som följer euron, dragits med i den europeiska krisen. Norrmännen, som är utanför EU och står stadigt på sina oljetillgångar, kan dra nytta av detta.

Vid årsskiftet 2008/2009 fick en norrman lägga ut 134 kronor för en dansk hundralapp. Nu räcker det med 98. En svensk hundralapp kostar alltjämt färre norska kronor, 88 i skrivande stund, men är klart dyrare än för ett par år sedan då den låg under 80.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro