ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Norske Pegida-ledarens butik nedklottrad – nu erbjuder sig unga muslimer att tvätta rent den

Åsa Larsson · 22 Feb 2015
Uppdaterad 22 Feb 2015
Max Hermansens antikvariat blev nedklottrat natten till söndag med orden "Nazisvin". Nu erbjuder muslimska ungdomar sig att tvätta rent.

Max Hermansens antikvariat blev nedklottrat natten till söndag med orden "Nazisvin". Nu erbjuder muslimska ungdomar sig att tvätta rent. Foto: Montage/Twitter/TT


När Max Hermansen, ledare för den anti-muslimska organisationen Pegida i Norge, fick sitt antikvariat Oslo nedklottrat med ord som "nazisvin" så erbjöd sig unga muslimer att komma och tvätta bort det. Men Hermansen har avböjt erbjudandet.

klar

Artikellänk är kopierad

Yousef Assidiq.
Yousef Assidiq.Foto: Privat

– Vi tycker inte att Max Hermansen tillför den norska debatten nåt positivt alls, men även han måste få lov att yttra sina åsikter, säger Yousef Assidiq, projektledare på organisationen Minotenk som jobbar förebyggande mot extrem islamism och radikalisering.

I Facebook-gruppen "Ordet är fritt – ordet är ditt" föddes idén att åka och tvätta bort klottret från Pegida-ledarens butik.

– Vi frågade på Facebook om det var någon som ville hjälpa till och så var det flera som sa ja, berättar Yousef Assidiq för Metro.

Tio unga muslimer nappade på idén – problemet var bara att Max Hermansen blockerat de som ville hjälpa till på Facebook.

​​Den norska tidningen VG ringde upp och vidarebefordrade deras förfrågan till Max Hermansen, men denne nekade. På Twitter skrev han så här:

Yousef Assidiq tycker att det är väldigt tråkigt, det som hänt Hermansen, men även att man inte fått till ett samtal.

​– Vi önskar ju att få till en dialog med honom – och kanske bjuda in honom på middag. 

Tror du att det finns en chans till det?

​– Det vore ju tråkigt att säga nej, men det verkar ju inte så. Jag upplever att han kanske är lite rädd för att upptäcka att det han tror inte stämmer överens med verkligheten. Att hans åsikter kanske inte överlever ett möte med helt vanliga norska muslimer.

I lördags slöt unga muslimer tillsammans med judar en "fredens ring" runt synagogan i Oslo.

– Vi var där och blev väldigt inspirerade, berättar Yousef Assidiq.

– Vi tänkte att vi kan ställa upp och hjälpa honom och visa att muslimer inte är som han tror.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro