ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Norwegians piloter varslar om strejk

TT · 28 Okt 2013
Uppdaterad 28 Okt 2013
Norwegians piloter varslar om strejk

Norwegians piloter varslar om strejk Foto: TT


Piloterna inom Norwegian är upprörda över en föreslagen omorganisation som innebär att de ska vara anställda av så kallade resursbolag i stället för direkt av Norwegian, rapporterar Ekot.

klar

Artikellänk är kopierad

Norska facket har varslat om strejk från den 4 november i protest mot förändringarna. Facket anser att piloter anställda vid resursbolagen, som i praktiken ska fungera som bemanningsföretag, kommer att konkurrera med varandra.

►Norwegian kallar Boeing till krismöte – Om flygbolaget Norwegian väljer att avsluta samarbetet med bemanningsföretaget riskerar piloterna att kunna förlora sina arbeten medan arbetsplatserna fylls av piloter från andra bemanningsföretagen från andra delar av Europa som inte alls har samma villkor som i Skandinavien, säger Martin Lindgren, vice ordförande i Svensk Pilotförening, till Ekot.

Norska facket har även medlemmar som arbetar i Sverige. Det innebär att Norwegians trafik i Sverige också påverkas av en eventuell strejk, uppger Martin Lindgren, vice ordförande i Svensk Pilotförening, för TT.►Norwegian vägrar ersatta strandsatta

Svensk Pilotförening har 43 Norwegian-piloter som medlemmar, och dessa har inte ännu bestämt sig för hur de ska agera.

– Vi är just nu i processen med att avgöra huruvida vi ska varsla om konflikt eller inte, säger Martin Lindgren.

Det Norwegian nu vill göra, alltså att föra över sina piloter till bemanningsföretag, är något som konkurrenten Ryanair började med redan 2006, enligt Lindgren. I dag är majoriteten Ryanair-piloter egenföretagare snarare än anställda.►Läckade och bränder på Norwegians nya superplan

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro