ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Noshörningen Sudan är den sista av sin art – får livvakter dygnet runt

Tomas Lundin · 14 Apr 2015
Uppdaterad 14 Apr 2015
Sudan är den sista hanen av sin art. Vakterna är ett så naturligt inslag att han är helt avslappnad med dem.

Sudan är den sista hanen av sin art. Vakterna är ett så naturligt inslag att han är helt avslappnad med dem. Foto: WWF


Han är den sista hannen av sin art. Nu får trubbnoshörningen Sudan beväpnade vakter dygnet runt för att skydda honom från tjuvskyttar. Men det kanske är för sent.

klar

Artikellänk är kopierad

Som en sorglig påminnelse om vad som varit går tre av de sista fem nordliga trubbnoshörningarna runt på savannen i reservatet Ol Pejeta i Kenya. Deras horn har sågats av för att avskräcka tjuvskyttar och nu vaktas de dygnet runt av parkväktare med tunga vapen.

– Vi står inför många tjuvjaktsförsök och även om vi lyckas avvärja de flesta riskerar vi våra liv i tjänsten, säger Simor Irungu, en av vakterna till tidningen World of Animals.

Frågan är om det är för sent. Förra året sköts 54 noshörningar ihjäl olovligt i Kenya. Alla arter av noshörningar är hotade men ingen är så hotad som den nordliga underarten av trubbnoshörning, det som vanligen kallas för vit noshörning.

Enligt WWF fanns det över 2 000 nordliga vita noshörningar 1960. 20 år senare hade antalet krympt till 15. Nu är de bara fem. Sedan den 44-åriga hannen Angalifu dog i december står och faller hela artens överlevnad med Sudan och de två honorna i hans lilla flock. 

I Asien, främst Vietnam och Kina, tros noshörningshorn kunna användas som allt från potensmedel till botemedel från cancer. På marknader i Vietnam kan kilopriset för hornen vara högre än för guld. Det har drivit fattiga jägare att bryta mot lagen och skjuta noshörningarna. 

Totalt finns ungefär 25 000 noshörningar i Afrika, alla arter inräknade. I Sydafrika, som har en mycket större population av noshörningar, har enligt Reuters 1 200 svarta och vita noshörningar dödats bara under 2014. 

Utöver den förbjudna jakten förekommer tillåten jakt. En jägare köpte nyligen ett tillstånd på auktion i Dallas för att skjuta en svart noshörning i Namibia för över tre miljoner kronor, enligt Reuters. De som förespråkar jakten menar att pengarna kan göra mer nytta för bevarandet av noshörningar än vad en enstaka noshörnings död skapar, något som mött stark kritik.

– När världssamfundet jobbar så hårt med att få folk att sluta skjuta noshörningar ger vi ett godkännande till troféjakt för en privilegierad elit, säger en representant för Humane Society enligt Reuters.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro