ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Notan efter stormen Per” kommer att landa på hundratals miljoner kronor.

Stockholm Jenny Andersson · 31 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tre människoliv togs, tolv miljoner kubikmeter skog föll och hundratusentals abonnenter är på måndag eftermiddag fortfarande utan el. Stormen ”Pers” efterverkningar är omfattande och kommer bli kostsamma. Hur stora kostnader det rör sig om är ännu för tidigt att säga, men även om man räknar på en tredjedel av kostnaderna för vad stormen ”Gudrun” orsakade för två år sedan, rör det sig om hundratals miljoner kronor.

Men branscherna verkar ta ”Per” med erfarenheter från ”Gudrun” i bagaget. Servicen för kunderna står högt på listan. På SJ tror man inte att stormen Per kommer att ha lika långvarig inverkan som ”Gudrun”, då tågen stod stilla i veckor. – Tågen har under måndagen sakta börjat rulla och för de kunder som vill, återköper vi biljetter eller bokar nya, viktigast är att vi levererar en bra resa, säger presschef Mark Vadasz.

Elbolaget Eon, som drabbats hårdast av stormen har inte heller snålat på omkostnaderna för att snabbt få en överblick på vad stormen orsakat. – Förutom 1 500 man som reparerar trasiga ledningar har vi även haft tolv helikoptrar som avläst de mest drabbade områdena i Småland och norra Skåne. Vi räknar inte i pengar, inte över huvud taget. Just nu är vi bara inriktade på att få fart på elen till våra kunder, säger Johan Aspegren på Eon.

Även skogsstyrelsen har problem med att fastställa kostnaderna efter stormen Per som skövlat över tolv miljoner kubikmeter skog. Men ett dilemma är avsaknaden av försäkringar bland skogsägarna. – Idag är säkert fler försäkrade än innan Gudrun men det är fortfarande en hel del som står utan, vilket kan bli tungt för den enskilda individen, säger Magnus Fridh chef på Skogsstyrelsens analysenheten.

JENNY ANDERSSON [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Jenny Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro