ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

NSA hackade Google och Yahoo

Leif Oldenburg · 30 Okt 2013
Uppdaterad 30 Okt 2013
Bilden visar ett av Googles datacenter, i Hamina, Finland. Washington Post avslöjar nu att NSA tagit sig in i alla huvudlänkar som förbinder Yahoo och Googles datacenter runt om i världen.

Bilden visar ett av Googles datacenter, i Hamina, Finland. Washington Post avslöjar nu att NSA tagit sig in i alla huvudlänkar som förbinder Yahoo och Googles datacenter runt om i världen. Foto: TT Bild


NSA-skandalen växer. All trafik mellan Yahoo och Google har avlyssnats.

klar

Artikellänk är kopierad

Den amerikanska tidningen Washington Post publicerar nu nya uppgifter från superläckan Edward Snowden. Enligt dokumenten ska underrättelsetjänsten NSA ha hackat sig in på alla huvudlänkar som förbinder Yahoo och Google. Genom att tömma länkarna på all information har NSA fått tillgång till flera hundra miljoner användarkonton runt om i världen.

NSA har kunnat se vem som har mailat vem och vad som har skrivits i mailen. Bara under de senaste 30 dagarna har organisationen haft tillgång till över 181 miljoner dokument, skriver Washington Post.

För flera månader sedan avslöjades att NSA genom ett domstolsbeslut haft tillgång till användarkonton på Google och Yahoo. Men domstolsbeslutet ställer hårda krav. Övervakningen och kontrollen är inte är inte lika hård när NSA flyttar sin övervakning utanför USA:s gränser.

En tidigare NSA-chef, John Schindler, säger till tidningen att det är uppenbart varför NSA valt att sjäva ta sig in i datalänkarna.

– NSA har en hel armé av jurister som bara arbetar med att få in så mycket material som möjligt utan att bryta mot lagen. Självklart försöker man undvika restriktioner om man kan, säger han.

I ett uttalande säger Google att man är bekymrade över de nya avslöjandena och att bolaget arbetat hårt för att kryptera sina länkar.

Även en talesman för Yahoo utrycker sin oro:

– Vi har inte gett NSA eller eller någon annan myndighet tillgång till våra datacenter, säger bolaget i ett uttalande.

Enligt Washington Post har Vita Husets officiella talesmän inte lämnat någon förklaring till varför NSA har hackat sig in på Google och Yahoo.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro