ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

NSA installerar avlyssningsutrustning i datorer

Viktor Bendz · 29 Dec 2013
Uppdaterad 30 Dec 2013

USA:s underrättelsetjänst stoppar datorleveranser, installerar avlyssningsutrustning och skickar vidare maskinen till köparen. Efter det har USA stenkoll på ägarens kommunikation och använding av sin dator. Det avslöjar tyska tidskriften Der Spiegel.

klar

Artikellänk är kopierad

NSA:s högkvarter i Utah.
NSA:s högkvarter i Utah.Foto: AP

Leveransen av din nya stationära eller bärbara dator kan fångas upp av USA:s underrättelseorganisation NSA – om du finns på organisationens radar. Der Spiegel avslöjar att NSA rutinmässigt och i hemlighet installerar avlyssningsprogram och buggar i datorer – på vägen från tillverkare till kund. NSA kallar det för "interdiction" – vilket betyder förbud på svenska.

Det tyska magasinet har tagit del av några av de dokument visselblåsaren Edward Snowden läckte tidigare i år. Dokumenten visar att TAO, underrättelseorganisationens elithacker-avdelning, med hjälp av FBI och CIA kan avleda datorleveranser och få datorer och tillbehör skickade till sina egna "hemliga verkstäder". Där installeras sabotageprogram – så kallat malware – innan datorerna levereras vidare till sina köpare.

Exakt vilken mjuk- och hårdvara som installeras och hur det går till är inte känt. En teknik uppges vara ett "hårdvaruimplantat" som installeras med USB.

Rapporten som Der Spiegel tagit del av förtäljer inte hur utbredd den fysiska buggningen av persondatorer är  eller vilka som är måltavlor för den här sortens avlyssning. Bara datorer som beställs på nätet riskerar att få sabotageprogram installerade.

Läs artikeln i Der Spiegel här.

Relaterat:

Nytt Snowden-avslöjande: NSA kan läsa din mest privata information

Dokument: NSA spionerar på porrsurfare

NSA övervakar miljarder genom mobilen

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Bendz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro