ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

NSA övervakar miljarder via mobilen

Aron Andersson · 5 Dec 2013
Uppdaterad 5 Dec 2013

Nära fem miljarder mobiltelefoner spåras varje dag av den amerikanska underrättelsetjänsten. Nu avslöjar läckta Snowden-dokument mer om NSA:s övervakning.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt de nya uppgifterna hämtar NSA dagligen information om var nära fem miljarder mobiltelefoner befinner sig världen över. Informationen lagras i en enorm databas och med hjälp av olika analysverktyg kan underrättelsetjänsten använda datan som ett effektivt övervakningsmedel, skriver Washington Post.

Deras uppgifter baseras på dokument, som tidningen fått av NSA-läckan Edward Snowden, och även intervjuer med anställda inom underrättelsetjänsten. Databasen används inte för att specifikt lokalisera amerikanska invånare, men även sådan data samlas in under själva processen.

Washington Post skriver att detta kan vara den största insamlingen av data som avslöjats sedan Snowden började läcka dokument. Analysverktygen gör att mobiler kan spåras världen över och att kopplingar mellan olika personer och deras rörelsemonster kan kartläggas.

Syftet med databasen är att spionera på utländska mål enligt källor till Washington Post. Ett av verktygen som baseras på datan heter CO-TRAVELER. Genom att utgå från redan kända personer analyserar det rörelsedatan för att upptäcka medarbetare och blottlägga nätverk av personer.

Nu höjs flera röster för att lagstiftningen måste förändras för att begränsa NSA:s möjligheter till massövervakning.

► LÄS MER: FRA hjälper USA spionera på Ryssland

Tidigare artiklar om avlyssningsskandalen

Detta har tidigare skrivits om Snowdens avslöjanden.

Sverige pekas ut som NSAs nyckelpartner

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro