ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

NSA:s spioner i online-världen: Orcher och alver

Anders Göransson · 9 Dec 2013
Uppdaterad 9 Dec 2013

Den gigantiska övervakningsskandalen kring NSA når nya, sagolika nivåer. Nu avslöjar hemliga dokument att den amerikanska säkerhetsmyndigheten anlitade alver och orcher i stort antal i jakten på misstänkta terrorister.

klar

Artikellänk är kopierad

USA har letat misstänkta terrorister i datorspelet World of Warcraft.
USA har letat misstänkta terrorister i datorspelet World of Warcraft.

Ännu en gång är det dokument från den avhoppade agenten Edward Snowden som skänker ljus över NSA:s märkliga verksamhet.

Enligt den brittiska tidningen The Guardian avslöjar dokumenten från 2008 att NSA och dess brittiska motsvarighet GCHQ gjorde samordnade ansträngningar för att infiltrera online-spelen, där man misstänkte att terrorister utbytte information och värvade anhängare.

Infiltrationen ska bland annat ha skett genom att agenter skapade sig profiler i den virtuella världen, från orcher i spel som World of Warcraft till mänskliga avatarer i Second Life. Och det som beskrivs är en mycket omfattande verksamhet. 

Enligt NSA-dokumenten ska så många olika underrättelseagenter ha varit aktiva inne i spelen att det behövdes en särskild grupp för att se till att de inte spionerade på eller störde varandra.  Man ska också ha försökt rekrytera potentiella informatörer bland spelarna.

Onlinespelen befolkas av tiotals miljoner karaktärer som spelarna skapat, och som tävlar med och slåss mot andra spelares karaktärer. Samtidigt kan spelarna kommunicera på olika sätt - information som agenterna ville åt.

Enligt NSA-dokumentet är spelen ”en möjlighet”. De anses kunna generera stora mängder underrättelser, som bland annat kan användas som utgångspunkt för hackerattacker, för att kartlägga användares sociala nätverk och för att få information om hur användarna ser ut, var de befinner och hur de kommunicerar.

NSA avböjer att kommentera uppgifterna, och en representant för GCHQ säger att man ”varken bekräftar eller förnekar” avslöjandena, men försäkrar att all verksamhet skett i enlighet med gällande lagar och regler.

Speltillverkarna bakom World of Warcraft, Blizzard Entertainment, uppger att varken NSA eller GCHQ har sökt tillstånd att samla information inifrån spelet.

”Vi känner inte till att någon övervakning ska ha ägt rum. Om det har inträffat så är det utan vår vetskap eller vårt tillstånd”, säger en talesman.

LÄS MER

NSA övervakar miljarder via mobilen

Dokument: NSA spionerar på porrsufare

Malmström litar på USA om övervakning

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro