ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu anmäls polisen av antirasistnätverket Linje 17

Karolina Skoglund · 17 Dec 2013
Uppdaterad 17 Dec 2013

Nätverket Linje 17, som arrangerade antirasistdemonstrationen i Kärrtorp i söndags anmäler nu polisen, som var gravt underbemannade när demonstrationen angreps av nazister.

klar

Artikellänk är kopierad

Poliser som var på plats vid demonstrationen i Kärrtorp i söndags. Nu väljer nätverket bakom torgmötet att polisanmäla polisen.
Poliser som var på plats vid demonstrationen i Kärrtorp i söndags. Nu väljer nätverket bakom torgmötet att polisanmäla polisen.Foto: Hampus Andersson/TT

I söndags arrangerade nätverket Linje 17 en antirasistisk demonstration i Kärrtorp. Denna, som enligt nätverket bestod av cirka 600 personer, attackerades då av ett 30-tal högerextremisterfrån nazistiska Svenska motståndsrörelsen.

Trots att polisen kände till att det fanns en hotbild mot demonstrationen var de inte mer än sex personer på plats, eftersom informationen om hotbilden inte nått fram till insatsledningen, enligt polisen.

– När demonstrationen sedan attackerades var det vi, inte polisen, som kunde mota bort nazisterna. De poliser som var på plats var främst närpoliser och de har ingen erfarenhet av sådant här, säger Zandra, som är en av initiativtagarna till Linje 17.

Detta är en av anledningarna till att Linje 17 nu anmäler polisen.

– Vi hoppas på en vidare utredning av det här, eftersom vi vill veta varför man behandlar demonstrationer så olika. När nazisterna hållit demonstrationer har de fått betydligt mer skydd. Så vi undrar om det bara är ett kommunikationsproblem eller om det ligger något annat i detta? säger Zandra.

Nu på söndag ska nätverket hålla en ny demonstration, även den i Kärrtorp. Och trots våldsamheterna där 28 personer greps så är Zandra inte rädd för att medverka.

– Då vill vi se makthavare på plats. Man ska känna sig trygg där man bor och därför är den här polisanmälan viktig.

Kjell Lindgren, informatör vid Stockholmspolisen, välkomnar en anmälan. 

– Alla har rätt att anmäla polisen. Det finns många sätt att framföra vad man tycker om oss och att anmäla är ett sätt, säger han. 

Inför den kommande demonstrationen menar Lindgren att polisen kommer att vara bättre på informationshantering. De har dock ännu inte bedömt vad det kan finnas för hotbild inför söndagen. 

– Jag vet inte hur många poliser det kommer att finnas på plats ännu. Det avgör vi när information om eventuell hotbild finns. 

I en artikel i nättidningen Blåljus har en av de poliser som var på plats under demonstrationen i söndags beskrivit sin upplevelse:

"Det fanns indikationer på det kunde bli stökigt, men att hamna i likt en krigszon på bara några sekunder var inget vi förväntade oss" skriver polisen och beskriver nazisternas ingåg som en scen hämtad från filmen "Braveheart". 

"De är beväpnade med kevlarhandskar med knogjärn under, påkar och långa störar, knivar, nödbloss, knallskott, egentillverkade sköldar, glasflaskor i massor. En person beskrev det som i filmen Braveheart, i sekvensen då alla soldater på angiven signal skjuter iväg sina pilar...det viner flaskor och stenar på samma sätt mot oss och mot demonstranterna. Jag hinner tänka " nu går det åt helvete".

Polisen lyfter dock en viss kritik även till demonstranterna: 

"Som om inte detta räckte så börjar de som har den tillståndsgivna demonstrationen att samla trupp, de är hundratals till antalet, och även de beväpnar sig med långa störar, påkar, stenar, stegar, stolar mm) /.../ Och det är för deras skull vi är där bör tilläggas. För oss blir situationen än värre då vi blir angripna från båda falanger, och vi måste skifta fokus varenda sekund och värja oss mot våld framifrån och bakifrån tyvärr" skriver polisen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro