ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu är akademikerna heta

Katarina Matsson · 27 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Johanna Dahlkvist har nyss fått jobb på Visma Proceedo. 

Johanna Dahlkvist har nyss fått jobb på Visma Proceedo.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

PROGNOS. Arbetsmarknaden för akademiker ser ljus ut. För personer med datavetenskaplig utbildning har arbetslösheten minskat med över 34 procent under årets första sju månader jämfört med samma period förra året. – Situationen är absolut bäst i Stockholm, men det ser bra ut i hela landet, säger Tord Strannefors, prognoschef på Ams.Fortfarande är det personer med datavetenskaplig och teknisk utbildning som har lättast att få jobb, men nu har det spritt sig till ekonomi, samhällsvetenskap och humaniora. Även personer med konstnärliga utbildningar har fått det bättre. Bemanningsföretaget Academic Work jobbar uteslutande med studenter och unga akademiker. Första halvåret i år förmedlade de över 8 000 jobb i hela Sverige – 102 procent fler än 2006. – Det går snabbt nu och vi kan konstatera att det fortfarande är ett hårt tryck efter sommaren, säger Johan Skarborg, vd på Academic Work.

"Det gick snabbare än väntat"

ANSTÄLLD. Civilingenjören Johanna Dahlkvist, 27, är en av alla unga akademiker som märker av svängningen på arbetsmarknaden. – Det gick snabbare än förväntat att få jobb, säger hon. Efter att ha tagit några månader ledigt för att suga det sista ur studentlivet började hon söka jobb i mars i år.

Den 1 juli kunde hon börja som trainee på Visma Proceedo, ett företag som tillhandahåller webbaserade inköp och fakturasystem. Men redan sista året i skolan gick snacket om att det började lätta på arbetsmarknaden bland kursarna på KTH. – Jag visste redan då att jag skulle få ett jobb, kanske inte drömjobbet, men inom mitt område, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro