ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu är det bevisat: Författare är galnare

Jenny Sköld · 17 Okt 2012
Uppdaterad 18 Okt 2012
Nu är det bevisa: Författare är galnare

Nu är det bevisa: Författare är galnare


Studie bekräftar ett samband mellan kreativitet och psykiatrisk diagnos.

klar

Artikellänk är kopierad

Nu finns det vetenskapligt belägg för den urgamla föreställningen att konstnärer och vetenskapsmän är lite galnare än andra. En studie som gjorts vid Karolinska institutet visar att kreativa personer oftare vårdats för psykisk sjukdom. Kopplingen är starkast mellan författare och schizofreni.

– Personer med schizofreni gör ofta snabba och oväntade associationer. De finns också studier som visar att de är bättre på att dra logiska slutsatser om de står i kontrast till det som redan är känt, vilket kan förklara att schizofrena även är överrepresenterade bland vetenskapsmän, säger Simon Kyaga, överläkare i psykiatri på Karolinska.

Studien, som publicerats i vetenskapstidskriften Journal of Psychiatric Research, är den största som gjorts hittills på svenska befolkningen. Den omfattar inte bara 1,2 miljoner patienter som vårdats inom sluten eller öppen psykiatrisk vård, utan även deras släktingar ned till sysslingnivå.

En av diagnoserna – bipolär sjukdom – finns i högre grad i samtliga kreativa och vetenskapliga yrken, som dansare, fotografer, forskare och författare. Författare är mest ansatta av de flesta typer av psykisk sjukdom: schizofreni, bipolär sjukdom, depression, ångestsyndrom, missbruk. De har också en ökad risk att begå självmord med 50 procent jämfört med befolkningen i övrigt.

Även patienternas släktingar hade i högre grad kreativa yrken.

Samma forskarlag har tidigare kunnat visaatt det var vanligare med konstnärer och vetenskapsmän i familjer där bipolär sjukdom eller schizofreni förekommer.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro