ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu är det inne att vara ute och träna

Petra Axlund · 25 Aug 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Magnus Pilegård har stenkoll på hur du tränar utomhus. Här gör han latsdrag med gummiband på en brygga.

Magnus Pilegård har stenkoll på hur du tränar utomhus. Här gör han latsdrag med gummiband på en brygga. Foto: Henry Lundholm


• Gör som Hollywoodstjärnorna • Klä dig efter vädret och ta med ­redskap ut i naturen • Slipp vänta på maskinerna på gymmet • Effektiv träning för hela kroppen

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns inte en Hollywoodkändis med självaktning som inte tränar på stranden, i skogen eller springer i parken med sin PT. Det är helt enkelt inne att vara ute. – Man slipper vänta på maskiner och lyssna på hög musik, i stället får man frisk luft och kan ta träningen i sin egen takt, säger Magnus Pilegård, personlig tränare på Pilegård Träning.

Det går en grön våg över världen. Vi vill äta ekologiskt, spara energi, återvinna och värna om miljön. Denna trend märks av tydligt även inom träningsvärlden i form av ekologiska träningskläder och redskap. Och att träna utomhus är hetare än någonsin.

Magnus Pilegård är personlig tränare som har just utomhusträning som en av sina specialiteter. – Det enda kunden behöer göra är att klä sig efter vädrets förutsättningar och jag tar med utrustning i form av boxhandskar, medicinbollar, hantlar, hopprep, pulsklocka och så vidare. Det blir helt klart ett tufft träningspass, säger han. – De senaste årens trend med funktionell träning, där man arbetar med rörlighet, balans och kör flera muskelgrupper samtidigt,  passar ypperligt även utanför gymlokalens väggar.

Att träna utomhus är bekvämt och man har aldrig har långt till ”gymmet”. Det är bara att öppna ytterdörren och sticka iväg på en löprunda. Och de flesta har någon form av tomt, bakgård, park eller område där det går att köra styrketräning. Man behöver i stort sett bara sin egen kropp som vikt. – Men kan kan investera i ett par gummiband med olika motstånd, en pilatesboll och något form av liggunderlag. Då kan man utföra ett effektivt helkroppsprogram ute, säger Magnus Pilegård.

Det kan krävas lite mer planering för att få till ett bra utomhuspass, jämfört med att träna på ett gym där man kör övningar i maskiner som man alltid gjort. Men utomhusträningen kan bli minst lika effektiv. – Oavsett var du tränar bör du ta några minuter och gå igenom vad du vill uppnå, skriv gärna ner dina mål och avsett tid, säger han.

En del kan tycka att utomhusträning bara är något som funkar på soliga sommardagar. – Vädret är inget hinder, det gäller bara att klä sig rätt. Och tränar man när det regnar eller snöar gäller det bara att vara extra noga med att värma upp och att man har en varm, torr tröja att sätta på sig efter passet.

Effektiv utomhusträning

klar

Artikellänk är kopierad

Petra Axlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro