ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu är det jul igen

Jonas da Silva Larsson · 13 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011
Bland julpyntet på Ikea Bäckebol. – Lite tidigt är det ju men jag kan inte låta bli, jag har svårt att stå emot, säger Karin Degrell. – Gillar man julen så … men visst är det tidigt, säger Stefan Albers.

Bland julpyntet på Ikea Bäckebol. – Lite tidigt är det ju men jag kan inte låta bli, jag har svårt att stå emot, säger Karin Degrell. – Gillar man julen så … men visst är det tidigt, säger Stefan Albers. Foto: Christina Blom


Julhandeln har startat – flera månader före julafton

klar

Artikellänk är kopierad

KÖPFEST. Närmare två och en halv månad kvar tills tomten kommer men redan nu är det dags att börja fundera på dopp i grytan och julpynt. På Ikea har julsakerna plockats fram och enligt en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av tidningen Market köper en halv miljon svenskar klapparna redan nu. Trenden är att det blir tidigare julhandel för varje år. – Framför allt vad gäller saker att ha i hemmet – dekorationer, belysning och dylikt, säger Henrik Öhman, analytiker på Handelns Utredningsinstitut, HUI.•• Men varför så tidigt? – Dels på grund av att julhandeln är oerhört viktig och dels är det rent skyltmässigt – man går från höstens kampanjer direkt till julen.•• Men är vi tidiga eller sena jämfört med andra länder? – Ganska sena ändå, det finns delar av mellanvästern i USA där julhandeln börjar redan i slutet av september, början av oktober. På Ikea är julen redan framplockad. – Vi vill ge våra kunder möjligheten att planera. Nu börjar vi med en julbutik sedan blir det alltimer juligt i mitten av november, säger Eva Stål, pressansvarig Ikea.

Men även om pyntet köps tidigare går klapphandeln mot strömmen och blir allt senare. – Den mest intensiva julklappshandeln börjar inte förrän runt mitten av december, antagligen för att vi får alltmer att planera in och göra i december. Det är glöggträffar, julbord, lucia – kalendern blir helt enkelt full för många i december, säger Henrik Öhman.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas da Silva Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro