ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu är det klart – Stefan Löfven bildar regering med Miljöpartiet 

TT · 29 Sep 2014
Uppdaterad 29 Sep 2014

En lång natts färd mot dag verkar vara över. Socialdemokraternas ledaren Stefan Löfven får uppdraget att bilda en ny regering tillsammans med Miljöpartiet. – Det är självfallet ett mycket hedrande uppdrag jag har fått av talmannen, säger Löfven.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Löfven med Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson.
Stefan Löfven med Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson.Foto: TT

På måndagskvällen hade riksdagens nye talman Urban Ahlin (S) samtalat med ledarna för riksdagspartierna. Och särskilt var det ett besked till Ahlin som var viktigt för att Löfven ska klara omröstningen på fredag om vem som ska bli statsminister:

– Jag har bekräftat att vår ståndpunkt avseende regeringsfrågan kvarstår: Att vi avser att lägga ner våra röster för att släppa fram den nya regeringen med socialdemokrater och miljöpartister, säger Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledare.

Därmed kunde också Jan Björklund, FP-ledare och avgående vice statsminister, konstatera att en ny regering därmed har större stöd i riksdagen än vad Alliansens partier har.

– Vi kommer att lägga ner våra röster från Alliansen i statsministeromröstningen och därmed släppa fram den rödgröna regeringen, säger Björklund.

Konstaterandet fortsatte sedan i form av Ahlin:

– Stefan Löfven har de förutsättningar som krävs för att bli vald till statsminister.

Löfven kan därmed se en strimma ljus i tunneln sedan valet givit ett rörigt parlamentariska läge med Sverigedemokraterna (SD) i vågmästarroll — och där SD-ledaren Jimmie Åkesson fortsätter att hota fälla den budget som är mest "Sverigefientlig".

Löfven är också synnerligen ödmjuk i tonen, och fortsätter utesluta samarbete med bara SD.

– Min hand är utsträckt till de andra partierna.

En blivande minister, MP:s språkrör Gustav Fridolin, ser ljust — och ödmjukt — på fredagens omröstning.

– Vi kommer att kunna bilda en handlingskraftig regering som också är samarbetsinriktad, säger Fridolin.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro