ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu är det läge att sälja ettan

Josefin Svenberg · 11 Aug 2013
Uppdaterad 12 Aug 2013
Nu är det läge att sälja ettan Hampus Öfverman, 24, tycker utbudet av små lägenheter i Stockholm är dåligt.

Nu är det läge att sälja ettan Hampus Öfverman, 24, tycker utbudet av små lägenheter i Stockholm är dåligt. Foto: Gustav Hugosson


Funderar du på att sälja eller köpa bostad? Efter sommarlunken vaknar marknaden till på allvar den här veckan. Särskilt högt är trycket på små lägenheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter en ovanligt lugn sommar på bostadsmarknaden – antalet bostäder till salu har inte varit så lågt sedan krisåret 2008 – får den ett rejält uppsving den här veckan.

– Den kommande helgen och helgen därpå är de stora visningshelgerna, då drar det igång på allvar. På bara en vecka har antalet nyutkomna bostadsrätter på marknaden ökat med över 50 procent, säger Ingrid Eiken som är vd för branschorganisationen Mäklarsamfundet.

Även köplusten ökar kraftigt just nu. Särskilt högt är trycket på små lägenheter i storstäderna, som efterfrågas av unga vuxna. 

– Under sommaren får många studenter sina antagningsbesked och då blir de ofta i akut bostadsbehov, eftersom det är väldigt svårt att hitta både hyreslägenheter och studentbostäder i storstäderna, säger Ingrid Eiken och fortsätter:

– Vi har undersökt hur unga vuxna finansierar kontantinsatsen på 15 procent – det handlar ändå om runt 200 000 kronor – och det är väldigt vanligt att man får hjälp av sina föräldrar. Ibland har man ett visst sparkapital, men inte riktigt så mycket som krävs, och då är det många som tar så kallade blancolån.

Att efterfrågan ökar bekräftas även av förra veckans Kia-indexmätning av svenska webbplatsers besöksantal. Bostadssajten Hemnet blev den stora vinnaren med 1,2 miljoner unika webbläsare, vilket var en ökning med 16,8 procent.

24-årige Hampus Öfwerman blir av med sin lägenhet om två månader och är på jakt efter en ny. I går var han på visning av en lägenhet vid Sankt Eriksplan i centrala Stockholm.

– Jag vill gärna bo inom tullarna och då är det skitsvårt att hitta en mindre lägenhet, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro