ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu är det schlagern som tar över musikalen

Cecilia Djurberg · 4 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Några av stjärnorna från höstens musikaler.

Några av stjärnorna från höstens musikaler. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

DUBBLERING Vad gör schlagerstjärnorna mellan tävlingsomgångarna i Melodifestivalen? Den nya trenden tycks vara att de gärna kniper huvudroller i de stora, svenska musikaluppsättningarna. För den 21-åriga schlagerstjärnan Måns Zelmerlöw ingår musikalrollerna i en medveten karriärstrategi. I höst kan han ses i dansmusikalen ”Footloose” som får premiär 8 november på Storan i Göteborg.

– Det har gått ofattbart bra och sjukt snabbt för mig så det är viktigt att ha i åtanke hur jäkla tacksam man ska vara som får en sådan här chans, säger Zelmerlöw. Förra hösten stod Linda Bengtzing för första gången på en teaterscen i musikalen ”Rent”, året innan gjorde Charlotte Perrelli samma erfarenhet i ”Skönheten och odjuret” och i höst väntar debutantäventyren för Anna Sahlin och Jessica Andersson som gör sina första roller i ”Footloose” respektive ”Little shop of horrors”. Hyfsat grön är också Måns Zelmerlöw i musikalvärlden, men han är ingen debutant längre.– Jag gick musikgymnasium i Lund och där gjorde jag några roller i olika skoluppsättningar och planerade att flytta till London för att gå en musikalutbildning.

Men ”Idol” kom i vägen och därefter följde ”Let’s dance”, vilket Måns själv tror ledde till erbjudandet om hans första, större musikaljobb – rollen som Danny i ”Grease” i Malmö.– Det gick fantastiskt bra, jag visste först inte vilken roll jag gjorde audition för och trodde inte att det skulle bli något eftersom det gick så dåligt på dansdelen.Men Måns fick John Travoltas paradroll och efter 130 föreställningar, inklusive en Sverigeturné, upplever han att ”Grease” blev en nyttig musikalskola.– Jag tror att ”Footloose” är en bra fortsättning, för att jag har mycket kvar att lära innan jag är redo för en stor roll i Stockholm.

Och han har uppenbarligen de riktigt stora rollerna i sikte. Drömmen är att få göra ”West side story” eller ”Little shop of horrors”. Han erkänner att han hoppas på att få bli en ny Peter Jöback.– Ja, det vore underbart om man fick en sådan karriär och kunde kombinera solojobb med musikalroller som han gör.

En annan idol från musikalscenen är Peter Johansson som nu gör huvudrollen som Galileo i Queenmusikalen ”We will rock you” på West End i London och som Måns spelar mot i ”Footloose”.– En huvudroll i West End är stort och jag tror att Peter kan lära mig mycket. ”Footloose” bygger på en film från 1984 med Kevin Bacon, Lori Singer och Sarah Jessica Parker och som handlar om hur ungdomarna i en liten stad gör uppror mot ett religiöst musik- och dansförbud. Musikalen rymmer 1980-talshittar signerade Tom Snow och Kenny Loggins.

Här är höstens program

”Rivierans Guldgossar”, Cirkus i Stockholm den 20 september. Med: Robert Gustafsson, Loa Falkman, Åsa Fång, Suzanne Reuter, Charlotte Strandberg, Per Eggers med flera.

”The wedding singer”, Värmlandsoperan, 1 september. Med: Christer Nerfont, Nina Lundseie (från ”Mamma mia!”) med flera.”Guys & Dolls”. Nypremiär på Slagthuset, Malmö, 28 september. Med: Tommy Körberg, Claes Malmberg, Sofie Lindberg, Jenny Silver med flera.

”Röda Nejlikan”, Stora teatern, Linköping, 28 september. Med: Richard Carlsohn, Katarina Giotas, Peter Gröning med flera.”Den stora premiären”, Wallmans Intiman, Stockholm, 28 september. Med: Eva Rydberg, Kim Sulocki, Ola Forssmed, Johannes Brost, Ing-Marie Carlsson med flera.

”My Fair Lady”, Göteborgsoperan, 13 oktober. Med: Thérèse Andersson, Fredrik Lycke, Jessica Zandén med flera.

”Zorba”, Malmö-operan, 19 oktober. Med: Sven-Åke Gustavsson, Christopher Wollter, Petra Nielsen, Marianne Mörck med flera.

”Starlight Express”. Den klassiska West Endmusikalen kommer på turné med fyra föreställningar i Globen 1–3 november samt fyra föreställningar i Scandinavium, Göteborg, 8–10 november.

”Little shop of Horrors”, Halmstadsteatern, 1 november. Med: Thomas Peterson, Jessica Andersson, Sven Melander, Mikael Tornving, Magnus Sjögren med flera.

”The sound of Music”, Göta Lejon, Stockholm, 29 september. Med: Pernilla Wahlgren, Tommy Nilsson, Johan Wahlström, Malena Laszlo, Gert Fylking med flera.

”Singin’ in the Rain”. Nypremiär på Oscarsteatern, Stockholm, 6 september. Med: Rennie Mirro, Karl Dyall, Maria Lundqvist, Johan Rheborg, Allan Svensson, Hanna Lind-blad med flera.

klar

Artikellänk är kopierad

Cecilia Djurberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro