ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu är det slutdubbat – dags att byta till sommardäck

Elin Åhlén · 15 Apr 2019
Uppdaterad 15 Apr 2019
Senast i morgon tisdag ska sommardäcken på.

Senast i morgon tisdag ska sommardäcken på. Foto: Bertil Ericson/TT


Inte hunnit byta däck än? Då är det hög tid att göra slag i saken. I morgon tisdag är det inte längre tillåtet att köra med dubbdäck. Om det inte är eller befaras bli vinterväglag, vill säga.

klar

Artikellänk är kopierad

Reglerna för när dubbdäcken ska av för att ge plats åt sommardäcken kan tyckas enkla: Lagen om vinterdäck gäller vid vinterväglag från den 1 december till den 31 mars. Under perioden 1 oktober–15 april är det tillåtet att använda dubbdäck.

Flexibel lagstiftning

Dock är lagen något flexibel. Beroende på var man bor i Sverige så bör man vara någorlunda säker på att väglaget faktiskt passar för sommardäck innan man byter. Därför kan det vara tillåtet med dubbar även under annan tid om det är eller befaras bli vinterväglag.

– Rent krasst kan du alltså åka låta dubbdäcken sitta kvar till i slutet på veckan om du till exempel ska åka upp till fjällen, säger trafikpolisen Samuel Sköldö.

På frågan huruvida ”men vi ska ju faktiskt till fjällen-kortet” missbrukas är Samuel Sköldö tydlig:

– Det är en förtroendefråga som inte ska missbrukas. Polisen ska uppfatta dig som trovärdig och dessutom får du enbart köra fram och tillbaka till fjällen. Inga utsvävningar eller sidoaktiviteter är tillåtna.

Böter om reglerna inte följs

I veckan väntas sol och plusgrader över hela landet, och därmed verkar de vintriga vägarna snart vara ett minne blott. Har du inte bytt däck än är det alltså hög tid att göra det snarast.

– För den som stoppas med dubbdäck efter den 15 april kostar det 500 kronor, och då är det smartast att lämna bilen och gå hem, säger Samuel Sköldö.

pil
Sommar- och vinterdäck – det här gäller

• Vinterdäck måste användas mellan den 1 december och den 31 mars, om det råder vinterväglag.

• Till vinterdäck räknas dubbdäck och odubbade friktionsdäck märkta M+S, M.S, M-S, M&S eller Mud and Snow.

• Vinterväglag råder när det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan.

• Fler regler och undantag finns på Transportstyrelsens hemsida.

Källa: Transportstyrelsen

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Åhlén
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro