ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu är det slutsnappat på rasten – niorna i Falun har en mobilfri vecka

Ida Gustafsson · 12 Jan 2016
Uppdaterad 12 Jan 2016
Niondeklassarna på Söderbaumska skolan i Falun har mobilförbud på rasterna denna veckan för att testa hur det känns att vara utan telefonen.

Niondeklassarna på Söderbaumska skolan i Falun har mobilförbud på rasterna denna veckan för att testa hur det känns att vara utan telefonen. Foto: TT/Alamy


Niondeklassarna på Söderbaumska skolan i Falun får inte snapchatta, instagramma eller kik:a på rasten. Eleverna ska vara utan sina telefoner i en vecka. De sitter och pratar med varandra mer”, säger läraren Mats Rylander till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra årets julkalender avslutades med en modern jul, där familjen i stället surfade på sina telefoner och surfplattor i stället för att umgås med varandra. Avsnittet inspirerade läraren Mats Rylander på Söderbaumska skolan i Falun. 

– Det jag ser i vår vuxenvärld är att mobilen tar mycket tid, vi sitter och tittar ner i skärmar i stället för att prata med varandra, säger svenskläraren Mats Rylander till Metro. 

► LÄS MER: "Intima" bilder på Snapchat hackade 

Något som eleverna på skolan han undervisar också gör i stället för att umgås på rasterna. I fredags lanserade han sin idé: en mobilfri skolvecka. De 51 niondeklassarna nappade på idén och experimentet pågår nu för fullt. 

– Så här långt har det slagit väl ut. I går kunde man se att många hade det svårt, att ”vad gör vi nu?”. Man rycker med handen mot fickan för att kolla. Och det var även någon elev som kände sig tvungen att gå till skåpet för att låsa upp och kolla mobilen, säger Mats Rylander.

► LÄS MER: Ny studie: Mobilförbud i skolan ger högre betyg 

Under den mobilfria veckan ska eleverna skriva ner sina tankar i en dagbok där de reflekterar om hur det är att vara utan telefonen på rasten. 

– De tycker att det är okej, det är lite spännande också att några killar gick ut och åkte madrass på snökullen, vilket de aldrig gör annars. Och de sitter och pratar med varandra lite mer, så det ska bli spännande att läsa deras dagböcker och utvärdera. ► LÄS MER: Skolbarn mer aktiva efter mobilförbud

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro