ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu är EU-valet ditt

Moa Kärnstrand · 22 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Det är drygt två veckor kvar och hemma i sofforna sitter svensken och vet inte alls varför valurnorna snart ställs upp. I förra valet till EU-parlamentet röstade bara knappt 40 procent av svenskarna. Partierna har kritiserats för att vara för dåliga på att informera. Väljarna har kritiserats för att strunta i att ta reda på fakta. Här är partiernas fem kärnfrågor (klicka på bilden nedan).

Klicka för större bild.
Klicka för större bild.
Ellen Söderberg är Sveriges yngsta kandidat till EU-parlamentet. Hon fyller snart 18 år.
Ellen Söderberg är Sveriges yngsta kandidat till EU-parlamentet. Hon fyller snart 18 år.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Sveriges yngsta kandidat vill prata patent i parlamentet

Sveriges yngsta kandidat firar 18 år bara dagar före valet. I EU-parlamentet hoppas hon få diskutera skjortan av de medel­ålders männen – om medicinpatent.Ellen Söderberg, 17, från Malmö kandiderar till EU-parlamentet för ­Pirat­partiet – partiet som i mätning efter mätning växer sig större. Mycket pekar nu på att partiet tar platser i parlamentet.– Jag började engagera mig i Piratpartiet 2007 då jag gick ur SSU, säger Ellen Söderberg.Först intresserade hon sig för FRA-frågan, men fann sedan att diskussionen om den personliga integri­teten var mycket större än så. I parlamentet tänker hon driva frågan om patenträtt.– Vi måste kunna utforma en patentlagstiftning så att det fortfarande går att skapa nytt. Det är ett problem i dag.– Det har funnits fall där mediciner importerats till Europa från Indien för att skickas till Afrika, men där medicinerna förstörts här för att det funnits ett patent som gjort dem olagliga.Kommer ni i Piratpartiet att engagera er i några andra frågor än dem som handlar om upphovsrätt?– Jag tror att vi kommer att göra det, som en följd av de frågor vi driver. Men jag lägger förmodligen ner min röst i en del frågor, när det gäller jordbruks- och socialpolitik kommer jag inte att rösta. När det blir gräns­dragningar till piratpolitik diskuterar jag med partiet.En del svenska EU-parlamentariker fick nyligen kritik för att de missat många möten – vad säger du om det?– Jag skulle absolut inte agera så om det var en fråga som engagerade mig.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro