ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu är lövhalkan här

Stefan Wikström · 18 Okt 2012
Uppdaterad 19 Okt 2012

Hösten är kommen och med den, den årliga lövhalkan. Men på MTR står man redo och hoppas att förberedelserna leder till att få tåg behöver ställas in.

klar

Artikellänk är kopierad

– Vi informerade förarorganisationen och trafikledningen om lövhalkan en månad tidigare än förra året. Hittills har vi kunnat köra på full styrka, säger Rida Zeki, infrastrukturchef på MTR till Metro. 

Den första lövhalkan slog till tidigt i år, redan den 8 oktober, och förväntas bli ett gissel fram till mitten av december. Lövhalka leder till att tågen får dåligt fäste och att hjulen gradvis slits ner.

– Vi tvättar många spår med högtryckstvätt och försöker klippa bort grenar som ligger för nära spåren, säger Zeki.

Med hjälp av ett vädersystem görs bedömningar av hur allvarlig halkrisken är den närmaste tiden.

– Vi har ett normal-, ett risk- och ett krisläge. Trafikledarna och förarna kommunicerar med varandra kontinuerligt och reglerar hastigheten på tågen utefter risken, säger han.

Lägre hastighet på leder till förseningar, men det är smällen man får ta. Så har modellen sett ut de senaste tre åren. 

– Vi måste hela tiden överväga. Om vi en dag kör på normalt, riskerar vi att behöva ställa in tåg dagen efter. Därför väljer vi oftast att sänka hastigheten. För det mesta blir inte förseningarna värre än fyra-fem minuter, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro