ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu är var tionde kvinna arbetslös

Johanna Ohlson · 26 Maj 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Anna-Karin Brodde, 22, har nyligen flyttat till Stockholm och söker jobb inom barnomsorgen.

Anna-Karin Brodde, 22, har nyligen flyttat till Stockholm och söker jobb inom barnomsorgen. Foto: Lotta Bergseth


klar

Artikellänk är kopierad

Arbetslösheten fortsätter att öka i Sverige. Värst för kvinnor. Arbetsförmedlingen: "Männens arbetsmarknad har vänt".

Trots förhoppningen om att den ekonomiska krisen börjar gå mot sitt slut visar arbetsmarknaden inga positiva tendenser. Arbetslösheten fortsätter att öka – och nu är det kvinnorna som drabbas. – Männens arbetsmarknad har vänt. Inom industrin och byggsektorn där arbetsmarknaden rasade ordentligt har det nu svängt uppåt medan det inom kommunal och offentlig sektor fortfarande går nedåt, säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

Det är nya siffror från SCB som visar att arbetslösheten ökar, både i antal arbetslösa och som andel av arbetskraften.

Sysselsättningen där­emot går svagt uppåt, men bara för männen. Sedan några månader tillbaka har man sett en svagare utveckling för kvinnor. – Männen har ända sedan kriserna på 1990-talet haft högre arbetslöshet än kvinnor. Det är ett trend­brott om det här håller i sig, säger Tord Strannefors.

Även antalet personer som har fasta jobb har gått ner. Något som enligt Tord Strannefors är logiskt. – Rekryteringen börjar ta fart igen. Då är det i första hand tillfälliga anställningar. Nästa steg  är att de tillfälliga jobben blir fasta.

Anna-Karin jobbar några timmar

Sämst på arbetsmarknaden går det för kvinnor. Framför allt för kvinnor mellan 20 och 24 och mellan 35 och 44 år.

En av dem som drabbats är Anna-Karin Brodde, 22. Hon har nyligen flyttat från Småland till Stockholm och har nu svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Hon är på arbetsförmedlingen för att kopiera sitt cv inför en jobbintervju hon är på väg till.– Ett jobb som jag sökt ringde precis och gav mig några timmar nu i veckan. Så i dag har gått från en dålig tisdag till en bra tisdag.

Anna-Karin har tidigare jobbat inom barnomsorgen och det är främst där hon söker jobb i Stockholm. Att få något fast känns långt borta och hon hankar sig i stället fram på diverse jobb.– Det är bättre att ta det man får än att få ingenting.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro