ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu är vi redo att betala för att rädda Östersjön

Marcus Carlsson · 18 Mar 2013
Uppdaterad 18 Mar 2013

Boende kring Östersjön är beredda att betala 35 miljarder om året för att stoppa övergödningen av havet. Det visar en ny undersökning.

klar

Artikellänk är kopierad

Boende runt Östersjön är redo att investera för ett friskare hav. En undersökning gjord av forskarnätverket Balticstern visar att invånarna i länderna runt Östersjön är redo att betala 35 miljarder kronor per år för att stoppa övergödningen.

– Folk som bor runt Öster­sjön är villiga att betala mer för att få ett friskt hav än vad det skulle kosta att genomföra åtgärderna. Det skulle ge en välfärdsvinst på åtskilliga miljarder per år, säger Siv Ericsdotter, kanslichef på Balticstern.

Undersökningen visar också att ungefär 80 procent av invånarna i de nio länder som angränsar till Östersjön någon gång besökt havet och att varannan person själv har upplevt effekterna av övergödningen.

– Vinsten man gör som privatperson är att kunna promenera på rena stränder, bada i klart vatten och åka båt utan att hamna i områden med algblomningar. Och att man förhoppningsvis ser till att situationen inte blir ännu värre i framtiden när vi också får varmare och mindre salt vatten som effekt av klimatförändringen, säger Siv Erics­dotter.

Svenskarna vill lägga mest pengar

Svenskarna är villiga att på egen hand betala stora summor för ett rent Östersjön. Undersökningen som gjorts  av Balticstern visar att svenskarna är beredda att betala 7,5 miljarder kronor per år, vilket är mer än dubbelt så mycket som Sverige förväntas betala inom samarbetet.

– Vi ligger väldigt högt jämfört med övriga länder. Svenskarna är villiga att betala ungefär 1 000 kronor per person och år. De som kommer näst är danskarna och finnarna och de är villiga att betala ungefär hälften av det, säger Siv Ericsdotter, kanslichef på Balticstern.

Men det är inte bara villa­ägare med strandtomt som intresserar sig för Östersjöns välmående.

– En intressant sak är att det inte verkar som att det har någon betydelse hur nära kusten man bor. De som bor långt från kusten vill också ha friskt hav även om man själv inte har någon individuell nytta av det, säger  Siv Ericsdotter. 

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Carlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro