ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu är vi tio miljoner i Sverige – här är en av våra nyaste invånare

Linnéa Borgert · 20 Jan 2017
Uppdaterad 20 Jan 2017
Lille Franklin föddes i måndags och är en av Sveriges nyaste invånare.

Lille Franklin föddes i måndags och är en av Sveriges nyaste invånare. Foto: AP Photo/Gregorio Borgia/Privat


Strax innan klockan 8 på fredagsmorgonen blev vi tio miljoner invånare i Sverige, enligt SCB. Exakt vilken person som gjorde att vi passerade strecket går inte att svara på – det kan ha varit en person som fick uppehållstillstånd, ett nyfött barn, eller någon som har återinvandrat till Sverige efter några år utomlands.

klar

Artikellänk är kopierad

I slutspurten mot 10 miljonerstrecket har Sveriges befolkning i genomsnitt ökat men en person varannan minut. Åtminstone enligt Statistiska centralbyråns befolkningsklocka, som har visat befolkningsökningen i realtid. Befolkningen baseras på alla som blir folkbokförda i Sverige. Alltså nyfödda bebisar, personer som får uppehållstillstånd i Sverige och svenskar som flyttar tillbaka till Sverige efter att ha bott några år utomlands.

Exakt vem som blev Sveriges tiomiljonte invånare är i praktiken omöjligt att räkna ut, men Metro har pratat med föräldrarna till Franklin Sven Lennart Johansson – en av de sista som bidrar till att Sverige passerar gränsen. Pappa Simon Johansson, som uppenbarligen har haft annat än SCB:s befolkningsklocka att tänka på den senaste tiden, visste inte att hans son föddes samma vecka som vi blev tio miljoner invånare i Sverige.

– Det är coolt faktiskt, det hade jag ingen aning om, säger han.

Franklin föddes med kejsarsnitt den 16 januari, klockan 09.46. 4 916 gram tung och 54 centimeter lång. Det är parets första barn.

– Nu när han är här så känns det jättebra, säger hans mamma, Martina Andersson.

– Det känns helt underbart, helt otroligt, säger Simon Johansson.

Klockan är baserad på på förändringar i befolkningstillväxten enligt den senaste månadsstatistiken, jämfört med motsvarande månad året innan. På SCB:s hemsida skriver man att befolkningsklockan har en viss osäkerhet, och att man först i efterhand kommer att kunna ge ett exakt datum. Att vi blir fler beror på att det föds fler än det dör i Sverige, vilket ger ett födelseöverskott. Vi har också ett invandringsöverskott då invandringen är större än utvandringen.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro