ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu äter svensken mindre kött

Frida Sundkvist · 23 Jan 2013
Uppdaterad 23 Jan 2013

Foto: Scanpix


Nya siffror visar att svenskar för första gången på flera år minskar sitt köttätande. Men Jordbruksverket valde att inte ha med trendbrottet i sin rapport.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter flera år av konstant ökat köttätande i Sverige tycks trenden ha svängt under 2012. Enligt Jordbruksverkets siffror minskade förra året svenskens köttätande för första gången sedan 1986. Totalkonsumtionen 2012 beräknas hamna på 85,2 kilo, vilket motsvarar den lägsta nivån sedan 2009.

Totalkonsumtionen per person är dock 25 kilo mer än 1990. Totalkonsumtionen innefattar både filéer och stekar, men även kött som finns i till exempel kalvsylta.

Trendbrottet är goda nyheter för grisar och kor eftersom det är just det svenskarna äter mindre av.

Jordbruksverket gick på tisdagen ut med en rapport om hållbar köttkonsumtion. I rapporten lyfts olika styrmedel fram, däribland ett exempel är en köttskatt på EU-nivå för att kompensera för klimatpåverkan. I rapporten som presenterades framkom även att vi bör minska vår köttkonsumtion. Men Jordbruksverket nämnde inte fram siffrorna som visar att svensken redan äter mindre kött.

Varför meddelade ni inte att det här igår?

– Det är en väldigt liten förändring och vi vet inte om det är en bestående trend. Om vi hade tagit med det hade vi tappat bort huvudbudskapet. Det är positivt att det ser ut att ha vänt, säger Gabriella Cahlin på Jordbruksverket.

– Nu blev det i stället fokus på köttskatten och det var inte tanken att det skulle bli så.

Hur mycket kött ska man äta per år?

– Det har vi inte gått in på. Det viktiga är att vi måste ändra vårt beteende. 

Siffrorna för 2012 är än så länge bara en prognos från Jordbruksverket. Bekräftade siffror för 2012 väntas först i början av 2014. 

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro