ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu avgörs Allsvenskan – här är förutsättningarna inför guldstriden

Filip Joelsson · 11 Nov 2018
Uppdaterad 11 Nov 2018
Henok Goitoms AIK och Norrköpings Kalle Holmberg har båda chans att vinna allsvenskan.

Henok Goitoms AIK och Norrköpings Kalle Holmberg har båda chans att vinna allsvenskan. Foto: GettyImages


AIK och IFK Norrköping slåss om det allsvenska guldet, samtidigt som Brommapojkarna och Dalkurd kämpar in i det sista för att hålla sig kvar. Dessutom slåss Hammarby och Malmö om en Europaplats. Här är supersöndagens förutsättningar för lagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Guldstriden

AIK hade chansen att avgöra redan i söndags, när laget ställdes mot Gif Sundsvall hemma på ett fullsatt Friends. Solnalaget lyckades dock bara få med sig en poäng, till majoriteten av de 50 000 åskådarnas förtret, samtidigt som jagande Norrköping knep tre hemma mot Örebro.

Resultaten från förra helgen innebär att AIK leder Allsvenskan med 64 poäng, och Norrköping är tvåa med 62.Det innebär att guldstriden blir ett rafflande avgörande i allsvenskans absolut sista omgång.

AIK tar hem guldet om:

Laget vinner bortamötet mot Kalmar FF. Vid oavgjort resultat är guldet i princip säkrat också, om inte Norrköping vinner sin match med minst 10 mål.

Norrköping vinner SM-Guld om:

Laget vinner bortamötet mot Häcken, samtidigt som AIK förlorar mot Kalmar. I teorin räcker det med att Norrköping vinner och att AIK spelar oavgjort, men då måste Norrköping vinna med minst 10 mål på grund av målskillnaden.

Kvalstriden

Vid sidan om guldstriden pågår även en jumbostrid. Dalkurd och Brommapojkarna riskerar båda att åka ur Allsvenskan, och kämpar för att sluta på 14:e plats i tabellen, och därmed få chansen att kvala sig till en plats i Allsvenskan nästa säsong.

Brommapojkarna tar kvalplatsen om:

Laget vinner mot Trelleborg. BP kan också knipa kvalplatsen vid både oavgjort eller förlust, förutsatt att Dalkurd inte vinner sin match.

Dalkurd hamnar på kvalplats om:

Laget vinner mot Gif Sundsvall samtidigt som Brommapojkarna inte vinner sin match. Då hamnar lagen på samma poäng, och Dalkurd petar ned BP med betydligt bättre målskillnad.

Europastriden

Som om inte topp- och bottenstriden vore nog kommer det på söndag också avgöras vilket lag som slutar trea i tabellen, och därmed kniper den sista kvalplatsen till nästa års Europa League. Hammarby och Malmö slåss om saken, och här är förutsättningarna.

Malmö kniper Europaplatsen om:

Laget vinner mot Elfsborg, samtidigt som Hammarby förlorar eller spelar oavgjort mot Östersund.

Hammarby tar Europaplatsen om:

Laget tar lika många eller fler poäng än Malmö i dagens match.

Samtliga matcher börjar 15:00 och sänds i C Mores kanaler. 

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro