ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu avgörs krogarnas öde

Moa Kärnstrand · 25 Apr 2012
Uppdaterad 25 Apr 2012
Nu avgörs krogarnas öde

Nu avgörs krogarnas öde


Nu ska det klubbas ett beslut om nya öppettider på krogen. Allt talar för att det blir S-kompromiss-en med stängning klockan 3 på fredagar. Men nu medger polisen att det förslaget kanske kan leda till mer stök i slutändan.

klar

Artikellänk är kopierad

Först ville kommunens utredare stänga krogarna vid 2. Sedan föreslog majoriteten klockan 3. De upprörda diskussionerna bland krögare och allmänhet ledde då till upprepade uppskjutningar av kommunens beslut kring alkoholserveringsreglerna. 

Det förslag som med all sannolikhet klubbas igenom på kommunstyrelsens möte i dag innebär att krogarna måste stänga 3 på fredagar, alltså en skärpning av dagens regler, och 5 på lördagar. Det är S som har kompromissat sig fram till förslaget och i dagsläget står inget annat parti bakom det. M och FP kommer att rösta för 5-förslaget och KD har begärt att frågan ska skickas tillbaka för mer utredning.

– Vi håller på att göra en kompromiss för kompromissens skull. Det nya förslaget är inte tillräckligt utrett för att vi ska veta att det verkligen fungerar, menar David Lega (KD), som med största sannolikhet inte kommer att få med sig tillräckligt många för att få igenom sin återremiss.

Nu medger polisen, som annars argumenterar för en tidigare stängning av krogen, också att det kan finnas baksidor med att stänga krogarna klockan 3 på fredagar. När alla uteställen stänger samtidigt riskerar det att bli mycket stökigt på och kring Avenyn.

– Jo, det finns en ökad risk för det. Om det är så att alla människor lämnar krogen exakt klockan 3 och om man kanske på en kortare tid druckit lika mycket som man annars skulle gjort under en längre tid, säger Lars Klevensparr, chef för polisen Storgöteborg.

– Man skulle kunna införa olika stängningstider.

Argument för S-förslaget

• Kriminaliteten minskar när man stänger krogen kl 3 i stället för 5. Kritik: Nej, det går inte att utläsa av polisens siffror, snarare kan man se att antalet brott har sin kulmen vid 2-3 för att därefter bli färre.

• Just fredagar är stökigare kring Avenyn än lördagar, så det är klokt att begränsa öppethållandet just på fredagar. Kritik: Det där är bara en kompromiss för kompromissens skull. Vad gäller misshandelsbrott är de så lika i antal under fredagsnatten och lördagsnatten att det är omöjligt att säga vilken natt som är värst.

• Folk kommer helt enkelt att dricka mindre och det är bra för folkhälsan. Kritik: Nej, man kommer bara att dricka någon annanstans och då är det bättre att göra det på krogen där det är mindre risk att det är fel personer, till exempel unga, som dricker.

Argument mot S-förslaget

• Tidigare stängning minskar inte festandet, det bara flyttar över det till svartklubbar, som i sin tur blir fler. Kritik: Det kommer inte att finnas ett underlag för svartklubbar eftersom det bara handlar om tidigare stängning på fredagar. 

• De strängare reglerna kommer att avskräcka turister, eftersom man förväntar sig att en stor stad har krogar som håller öppet sent. Kritik: Det är en myt, det finns inga turister som kommer hit för att festa på natten, de kommer för kulturen och för Liseberg.

• När man stänger krogen klockan 3 kommer alla besökare att gå hem samtidigt och det riskerar då att bli än mer stökigt än om folk gick hem vid olika tider fram till klockan 5. Kritik: Nej, när alkoholtillståndet begränsas kommer folk att hinna dricka mindre och således vara mindre berusade.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro