ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu berättas historien om flyktingpojkarna på Malmö C

Linnea Carlén · 28 Mar 2015
Uppdaterad 28 Mar 2015
Skärmdump från den omdiskuterade mobilfilmen från Malmö central där en nioårig flyktingpojke brottades ner av en vakt.

Skärmdump från den omdiskuterade mobilfilmen från Malmö central där en nioårig flyktingpojke brottades ner av en vakt. Foto: Skärmdump Youtube / Sydsvenskan


Tidningen HD-Sydsvenskan har spårat de två ensamkommande flyktingbarnen som ordningsvakter tryckte ner i ett uppmärksammat och kritiserat ingripande på Malmö central i början av februari i år. För första gången berättas nu historien om Sami och Malik och deras färd från Marocko till Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

En av de två ensamkommande flyktingpojkarna hittades och omhändertogs på Stockholms Centralstation på fredagen. Barnet hade sällskap av ytterligare en pojke, som dock försvann innan polis och vakter hann fram, berättar Kia Sanrell, presstalesman vid polisregion Stockholm, för TT. Samtidigt går tidningen HD-Sydsvenskan under helgen ut och berättar historien om fyra marockanska pojkar "som ingått en pakt, för att uppnå en dröm, som vuxna inte förstår". ► Pojke omhändertagen i Stockholm

På mobilfilmen från 6 februari i år gick det att se hur en av ordningsvakterna satt på 9-åringen och dunkade hans huvud i marken. Filmen, som enligt Sydsvenskan visats över 3 miljoner gånger, har väckt enormt starka känslor – både i Sverige och andra länder. Den har gett upphov till en debatt om vaktvåld, näthat, försvunna ensamkommande flyktingbarn och vem som tar ansvar för dem.

I en ny video som släpptes 11 mars nyanserades bilden av händelsen, men många frågor återstod: Hur hamnade pojkarna på Malmö central? Vart var de på väg och varför reagerade de så kraftigt?

I den första artikeln i HD-Sydsvenskan, skriven av Jens Mikkelsen, berättas nu om nioårige Sami och tolvårige Malik, som inte är biologiska syskon, även om de uppges se på varandra som bröder. Tillsammans med deras två kamrater ska de ha färdats hela vägen från Marocko – och drivas av en dröm om Kanada.

Genom Javid Alam, jurist på Röda Korset och ombud för pojkarna Sami och Malik, berättas bland annat vad 9-årige Sami sa under förhöret efter händelsen på Malmö central. – Han började med att säga, och det tycker jag var ganska stort av honom, att han inte bryr sig vad som händer med vakterna. ”Jag vill inte att de ska hamna i fängelse. Jag vill bara komma vidare. Jag vill inte tänka på det längre”. Då fick vi förklara att det blivit en rättssak av det här och att vi därför är tvungna att ställa några frågor, vilket han tog väldigt bra. Sen berättade han sin version av det som hände, säger Alam. ► Ny video visar: Så gick det till när 9-åringen hölls fast av ordningsvakt Artikeln "En dröm om Kanada drev flyktingpojkarna som greps på Malmö C" finns att läsa här. Mer om flyktingpojkarna kan läsas på hd.se eller sydsvenskan.seunder söndagen.

Den omdebatterade filmen kan ses här. Metro vill varna för känsliga bilder.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro