ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu blir det billigare att surfa utomlands

Evelina Pålsson · 11 Feb 2016
Uppdaterad 11 Feb 2016

Nästa år slopas roamingavgiften inom EU men redan den 30 april blir det billigare att surfa på resan. "Man ska kunna använda sin smarta telefon eller pekplatta på samma sätt som hemma", säger it-minister Mehmet Kaplan (MP) till Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: All over press

För många svenskar har utlandssemestern följts av en saftig telefonräkning. Men den tiden är snart förbi då EU-parlamentet efter långa förhandlingar nått en uppgörelse om slopa roamingavgiften inom unionen från och med nästa år skriver Aftonbladet.

► LÄS MER: Så kan skrotade roamingavgifter påverka dig

– Vi har alla varit med om att man varit ute på semester någonstans där man tar ett perfekt kort som man vill dela med sina nära och kära hemma i Sverige. Men sedan har man inte vågat slå på roamingen för man har fått råd om att det är dyrt, säger Mehmet Kaplan till Aftonbladet.

Men förbudet att ta ut roamingavgifter gynnar inte enbart privatpersoner.

– Det är många affärsresenärer inom EU som hindras av regelverket i dag, särskilt småföretagare som kanske har problem att klara den höga kostnaden, säger Mehmet Kaplan till Aftonbladet.

Roamingavgiften betalar du när du använder din svenska mobiltelefon för att ringa, ta emot samtal, skicka sms eller surfa via ett mobilnät. En lokal operatör tar betalt av din operatör i Sverige som i sin tur skickar vidare räkningen till dig.

► LÄS MER: Svenska favoriterna under semestern

Redan nu har en maxavgift införts och den 30 april sänks avgifterna. Från det datumet får operatörerna bara lägga på en mindre avgift och den 15 juni 2017 kommer de saftiga telefonräkningarna vara ett minne blott då roamingavgiften slopas helt inom EU.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro