ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu blir det enklare att byta namn

Johan Nylander · 26 Mar 2013
Uppdaterad 26 Mar 2013

Foto: Scanipx


klar

Artikellänk är kopierad

Rymdport, Soldansare och Tvärnit är bland de nya namn som godkänds i Sverige. Och nu ska det bli ännu enklare att döpa om sig, rapporterar Sydsvenskan.

Sveriges namnkommitté ska snart lämna in ett betänkande kring vilka onödiga hinder som står i vägen för att byta till nytt namn. De vill se en omfattande förenkling.

Det är inte bara udda namn som ska bli enklare att byta till. Även traditionella svenska namn som Karlsson och Bergström ska omfattas, framhåller tidningen.

Men det bör finnas gränser. Kommitténs ordförande Olle Abrahamsson, rättschef på justitiedepartementet, anser att Patent- och registreringsverket, som godkänner nya namn, ofta är för slapphänta.

– Numera godkänns nästan vad som helst. Men det bör finnas begränsningar. Vem frågar barnet om det vill heta Mylove eller Jazz-Ture?, säger han till Sydsvenskan.

– De vuxna kan trivas med att heta Liljewråål eller Skogsmus. Men det är kanske inte så kul för en förstaklassare att komma till skolan och ha ett väldigt mystiskt namn.

Andra udda namn som godkänt är exempelvis Stenriker, Nathaliespappa och Hårzon. Dessa fick dock avslag: Gökturk, Ogift och Myshufvud.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro