ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu blir det snö och minus i hela landet

Aron Andersson · 17 Nov 2015
Uppdaterad 17 Nov 2015

Foto: TT


Till helgen blir det minusgrader i hela landet. Och snön lär dyka upp på oväntat håll, säger meteorologen.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter en ovanligt mild höst kommer kylan att slå till på riktigt i helgen. Då blir det minusgrader i hela landet.

– Det är verkligen värt att tänka på nu då vi vet att många i fjol inte ens bytte till vinterdäck. Antingen byter du till vinterdäck, eller så låter du bilen stå, säger Martin Hedberg, meteorolog vid Vädercentralen, till Metro.

►LÄS MER: Så här halt är det i Kiruna – gatan förvandlades till skridskobana

Ett lågtryck som rör sig över landet i veckan gör att nordlinga vindar sveper ner över hela landet till helgen. Då detta innebär torrare luft kommer det att vara kallt även om solen visar sig. Men eftersom minusgraderna kommer efter ett lågtryck, med regn, finns det även stor risk för halka.

– Då är det läge att se upp i trafiken, inte bara för bilister. Även om du går eller cyklar kan du vara beredd under fredagen att det kan vara halt ute helt enkelt.

►LÄS MER: Här har snön fallit: ”Man fick en liten chock”

De senaste dagarna har det kommit rapporter om snö i bland annat Dalarna och Värmland. Men det kallare vädret kan innebära att det börjar snöa så långt söderut som Småland i helgen.

– Det borde kunna bli lite snö under lördag-söndag även i södra Sverige, i det sydsvenska höglandet. Ostvindar kan hämta upp fukt från Östersjön som faller ner som snö. Så det kan vara snö i norrland, norra svealand och sedan ett litet glapp, och så snö över sydsvenska höglandet, säger Martin Hedberg.

Minusgraderna håller troligtvis i sig en bit in i nästa vecka.

►LÄS MER: Snöväggen gör att Mikael inte kan se ut

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro