ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu blir det svårare att byta lägenhet

Katarina Matsson · 19 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Sofie Åström har en tvåa i Abrahamsberg i Stockholm men vill nu byta mot en trea. Det kan blir svårt med de nya relerna. 

Sofie Åström har en tvåa i Abrahamsberg i Stockholm men vill nu byta mot en trea. Det kan blir svårt med de nya relerna.  Foto: Urban Brådhe


• Svarta affärer ska stoppas • Hyresgäster måste bevisa sin oskuld

klar

Artikellänk är kopierad

Det kan bli svårare att byta sin hyresrätt mot ett annat boende. I ett förslag till ny lagstiftning föreslås regler som kan göra det enklare för fastighetsägare att neka hyresgäster rätten att byta lägenheter.De nya reglerna ska stoppa svarta lägenhetsaffärer genom att minska bevisbördan på fastighetsägare som misstänker att otillåtna ersättningar förekommer vid lägenhetsbyten.– Det finns en risk för att fastighetsägare kommer att missbruka det här. Redan i dag ser vi att fastighetsägare försöker stoppa byten för att bestämma över vilka personer som får deras lägenheter, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

I dag kan fastighetsägare stoppa ett lägenhetsbyte bara om de har bevis för att oegentligheter förekommer. Om det nya förslaget blir verklighet räcker det med en välgrundad misstanke för att bytet ska stoppas. Sedan ska det vara upp till hyresgästen att bevisa sin oskuld.

Hur man ska kunna bevisa att man inte är skyldig är en fråga som utredningen inte ger svar på.– Det kan man inte svara på generellt. Den som motsätter sig bytet får peka på oegentligheter och sedan får hyresgästen förklara, säger utredningssekreteraren Isabel Andersson.

Landets hyresnämnder har de senaste åren blivit strängare när det gäller byten mellan hyresrätter och bostadsrätter eller villor. Enligt tidningen Riksdag & Departement är det i dag i princip omöjligt att byta hyreslägenheter med andra upplåtelseformer.

”Ger fastighetsägaren större makt”

Sofie Åström, 25, ska bli sambo och vill byta sin tvåa mot en trea. Hon är negativ till förslaget.

– Det låter dumt. Nu ger man ju fastighetsägaren ännu större makt. Det kommer att bli svårare att få ett byte, säger hon.

Hon har tidigare gjort ett byte utan problem, och är helt emot svarta pengar. – Det är en skam, att folk är så giriga. Men jag förstår inte hur man ska kunna bevisa att det inte finns svarta pengar, säger hon.        

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro