ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu blir kaffet dyrare

TT · 14 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Allt tyder nu på att kaffet, svenskarnas älsklingsdryck, kommer att bli dyrare i butikerna framöver.– En höjning med ett par kronor per kilot får man förmodligen räkna med i februari—mars, säger Toni Broman, inköpsdirektör vid Löfbergs Lila.

Flera faktorer bidrar till att prisutvecklingen för kaffet tar en bana som inte liknar andra råvarors. Kaffet gick visserligen ned i pris på råvarubörsen i New York sedan finanskrisen slagit till i september.

En valutaeffekt tog dessvärre ut stora delar av prisfallet och medverkade till att råkaffet blev dyrare att importera.

Och så länge kronan har en så svag ställning mot dollarn som nu så driver det på en höjning av kaffepriserna.

Dessutom har råkaffepriserna stigit med ungefär tio procent efter årsskiftet, enligt Toni Broman.

Brist på de kvalitetskomponenter som används till kaffet som säljs i Skandinavien är ytterligare en ingrediens som ger svenska kaffedrickare beska besked.– Just nu har vi kraftiga förseningar på kvalitetssorter från Centralamerika och Colombia. Samtidigt får Colombia en minskad skörd med ungefär tio procent. Det ger obalans i utbud och efterfrågan. Summan av kardemumman blir sannolikt att priserna höjs i butikerna, säger Toni Broman.

Det tror också Ola Petersson, marknadschef vid Kraft Food Sverige AB, som bland annat säljer Gevalia.– Hade vi betalat vårt kaffe med dollar så borde priserna ha sänkts, men nu gör vi ju inte det, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro