ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu blir mammografin gratis för alla

· 30 Jun 2016
Uppdaterad 30 Jun 2016

Foto: Juice/REX/All over press


För alla kvinnor mellan 40 och 74 år i hela landet blir nu mammografiundersökningen gratis. Den nya lagen träder in på fredag, den 1 juli.

klar

Artikellänk är kopierad

Kvinnor mellan 40 och 74 år är de som kallas till mammografiundersökning. Nu blir undersökningen gratis för dem. Den nya lagen som träder i kraft på fredag den 1 juli gäller i hela landet.

Vissa lokala avvikelser förekommer. I Dalarna har man till exempel bestämt att mammografin även ska vara gratis för kvinnor över 74, skriver SVT Dalarna.

Till Bohusläningen säger Maria Edegran, överläkare vid NU-sjukvårdens mammografienhet, att de nu hoppas att fler kvinnor ska genomföra undersökningen när de blir kallade.

– Ju tidigare en eventuell bröstcancer upptäcks, desto lättare går den att behandla. Vi som arbetar med mammografi har länge efterlyst avgiftsfri screening, den gör vården mer jämlik.

Ungefär 8000 kvinnor och 40 män drabbas varje år av bröstcancer.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro