ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu blir personalen uppfinnare

Caroline Engvall · 18 Okt 2011
Uppdaterad 18 Okt 2011
Elin Hedbrandh, innovationskoordinator, och Sofie Nybom, innovatör, visar en kanylstoppare för navelsträng och ett multiverktyg för dialysmaskiner som de tagit fram med hjälp av SLL Innovation.

Elin Hedbrandh, innovationskoordinator, och Sofie Nybom, innovatör, visar en kanylstoppare för navelsträng och ett multiverktyg för dialysmaskiner som de tagit fram med hjälp av SLL Innovation. Foto: Henry Lundholm


Uppfinnarverkstad på sjukhuset blir allt vanligare.

klar

Artikellänk är kopierad

 Uppfinnarverkstad på sjukhuset blir allt vanligare. De bästa idéerna kommer från sjukvårdspersonal – och därför startar fler innovationsslussar, där vårdpersonal får hjälp att sjösätta sina uppfinningar.  ”Fått ovärderliga erfarenheter”.

Vilka stöter på sjukvårdens problem varje dag? De anställda förstås. Därför startar allt fler sjukhus och landsting innovationsavdelningar som kan ta tillvara på idéer från sin fiffiga personal. – För medarbetarna inom Stockholms läns landsting är det väldigt positivt eftersom deras idéer till förbättring för patienten tas tillvara genom SLL Innovations processer. Satsningen är mycket viktig  inför framtiden, inte minst ur ett patientsäkerhets-   perspektiv, säger landstingsdirektör Toivo Heinsoo. Danderyds sjukhus har en egen innovationsavdelning, DS Innovation, som ingår i den landstingomfattande verksamheten SLL Innovation i Stockholm, och har bildat ett nätverk för kvinnliga uppfinnare, allt för att underlätta kontakter med tillverkare, marknadsföring, avtal, patent och annan byråkrati.

Innovationsgruppen på sjukhuset bedömer först om uppfinningen håller på marknaden. Sedan följer en prototyp, test av vårdpersonalen själv och till sist patent och försäljning. Nu har de sålt ett tiotal prototyper till medicinteknikföretag, som ska ta ut produkterna på världsmarknaden, en försäljning som kan ge både sjukhuset och den enskilda uppfinnaren extra klirr i kassan.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro