ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu börjar de nya hårdare passreglerna gälla

JENNI KARLSSON · 15 Apr 2016
Uppdaterad 15 Apr 2016
Det ska inte längre vara möjligt att få ut fler än tre pass inom en period på fem år efter att de nya passreglerna träder i kraft.

Det ska inte längre vara möjligt att få ut fler än tre pass inom en period på fem år efter att de nya passreglerna träder i kraft. Foto: TT


Nu tar polisen i med nya, hårdare regler för att minska missbruk av svenska pass. Från och med i dag den 15 april gäller de nya bestämmelserna.

klar

Artikellänk är kopierad

De nya passreglerna medför bland annat att man max kan få ut tre vanliga pass under en femårsperiod. Det för att minska missbruket av pass som säljs vidare, skriver Polisen på sin hemsida.

►LÄS MER: Svenska passet näst mäktigast i världen

Pass som missbrukas eller används av andra än passinnehavaren innebär en stor säkerhetsrisk när till exempel personer med kopplingar till organiserad brottslighet eller terrororganisationer reser anonymt med andra pass än sina egna. Att många pass tappas bort eller försvinner är ett problem, skriver Polisen.

►LÄS MER: Försvunna pass bekymrar i Danmark

Den nya lagen som trader i kraft den 15 april syftar till att förre pass ska hamna på villospår och att missbruk av pass ska minska. År 2013 var 177 000 svenska pass försvunna, stulna eller borttappade.

Även giltighetstiden på pass till barn under 12 år sänks. Enligt de nya reglerna är giltigheten av ett barns pass minskad till tre år, tillskillnad från de dagens fem år. För unga över 12 år och vuxna kommer passens giltighetstid vara densamma, fem år.

klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro