ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu börjar EM-festen – och därför ska du bry dig

Filip Häggberg · 17 Jul 2017
Uppdaterad 17 Jul 2017
Lisa Dahlkvist och Pia Sundhage kan bli två huvudpersoner under Sveriges EM-äventyr.

Lisa Dahlkvist och Pia Sundhage kan bli två huvudpersoner under Sveriges EM-äventyr. Foto: Eraldo Peres/AP/Maja Suslin/TT


Sverige spelar EM-premiär mot Tyskland på måndagskvällen i Breda, Nederländerna. Här är fyra anledningar till varför du ska följa det svenska landslagets EM-resa.

klar

Artikellänk är kopierad

Sista resan med gänget

Sedan 2012 har Pia Sundhage stått på sidlinjen och coachat det svenska damlandslaget i fotboll. Efter en EM-semifinal 2013 och OS-silvret förra sommaren som främsta framgångar är det efter sommarens EM-slutspel dags för Pia att tacka för sig.

Att det är hennes sista mästerskap är en rejäl tändvätska, för både henne och spelarna.

– Vi har ju en sista chans att göra någonting. När vi tog OS-silver gjorde vi något som inget svenskt damlandslag gjort tidigare. Lite så är det nu också, det var väldigt länge sedan Sverige vann ett EM. Är det inte just vi som ska göra det nu?, säger Sundhage i en intervju med Metro.

– Det är speciellt, det är klart att vi vill ge oss den finaste medaljen, säger spelaren Kosovare Asllani till TT.

Bra medaljchanser

Under Sundhages fem år på posten har landslaget tagit en medalj i ett stort mästerskap – OS 2012. Landslaget spelade även semifinal i hemma-EM 2013. Dessförinnan, under Thomas Dennerbys tid som förbundskapten, tog Sverige brons i VM 2011.

Framgångarna kommer med andra ord med jämna mellanrum, och det svenska damlandslaget har alltid relativt bra chanser att gå långt i mästerskap. Jämför vi med Sveriges herrlandslag i fotboll, vars senaste medalj kom i VM 1994, är det helt klart lättare att vara optimistisk innan ett mästerskap för damerna.

Sveriges damer är i dagsläget rankade som nionde bästa landslag i världen. Herrarna placerar sig på plats 18.

Fotbollsfeber i Nederländerna

Damfotbollen i Nederländerna har gjort stora framsteg de senaste åren, och ett EM-slutspel i landet ligger i tiden. Många spelare i den inhemska ligan tvingas fortfarande jobba vid sidan av fotbollen för att få det att gå runt, men samtliga av hemmanationens gruppspelsmatcher är slutsålda. Det visar att fotbollen är på frammarsch.

I Nederländernas premiärmatch mot Norge, som spelades på söndagskvällen, satt 2,1 miljoner holländare bänkade framför tv:n. När Nederländerna spelade premiär i EM för fyra år sedan sågs den matchen av 770 000.

Revansch att utkräva

Det är ett otroligt revanschsuget svenskt landslag som ska spela EM-fotboll. Det märks allra mest inför premiärmatchen mot Tyskland, ett lag som Sverige inte slagit de senaste tio matcherna. Att det dessutom är Tyskland som satt stopp för Sveriges gulddrömmar i de tre senaste mästerskapen gör inte taggningen mindre.

– Jag har fan revanschlust, säger Sveriges anfallsstjärna Lotta Schelin till GP.

Förra sommaren var Sverige en match ifrån att ta hem ett OS-guld. Nu vill de gå hela vägen.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro