ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu börjar jakten på studentbostäderna

Ylva Rehnberg · 22 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Mikael Norberg studerar ekonomiskt historia i Stockholm och har bor tillsammans med en kompis i Skrapan på Södermalm i Stockholm. Hyran är 3 500 kronor i månaden per person. 

Mikael Norberg studerar ekonomiskt historia i Stockholm och har bor tillsammans med en kompis i Skrapan på Södermalm i Stockholm. Hyran är 3 500 kronor i månaden per person.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Så här års söker tusentals nya studenter efter boende. För dem som valt att studera på en mindre ort är det oftast inga större problem och en hel del högskolor har till och med bostadsgaranti. För studenter i Stockholm, Göteborg och Malmö, städer med en tuff bostadsmarknad, är läget ofta svårt.– I Malmö finns ungefär 1 500 studentbostäder till över 20 000 studenter. I princip alla är enrumslägenheter, så studenter med barn hänvisas till den vanliga bostadsmarknaden, säger Kristoffer Arvidson, ordförande i Malmö studentkår.

Mikael Norberg som läser ekonomisk historia på Stockholms universitet har haft tur på bostadsmarknaden. Han delar en studentlägenhet i Skrapan i centrala Stockholm med en kompis.

Den är på 40 kvadrat och kostar strax över 3 500 kronor i månaden per person. Mycket pengar för en student, men ändå det bästa boendet som Mikael haft sedan han flyttade till Stockholm för sju år sedan.– Här är väldigt centralt, även om jag gärna skulle bo större och inte så tillfälligt.

Den senaste terminen har han jobbat drygt halvtid och inte tagit studielån, eftersom han inte vet vad han ska göra längre fram. 

Hyran för studentbostäder kan ofta vara högre per kvadratmeter än för vanliga hyresrätter.– Jag har svårt att se logiken i det. Studentbostäder har lägre standard och är inte billigare, enda plusset är att de ofta är lättare att få, säger Mikael.

6 tips för att skaffa bo

Prata med din kår. I synnerhet om du är ny i en stad är det bra att prata med någon som har koll på bostadsläget, ortens hyresvärdar, om det finns akutboenden osv.Ställ dig i kö för studentbostad. Hos många bolag kan du ställa dig i kö redan innan du blivit antagen, även om du förstås inte kan få någon bostad förrän du börjar studera.Bevaka alla bostadsbolag som har någon typ av snabb- eller sistaminutenförmedling, det vill säga släpper lägenheter till den som först anmäler intresse.Kontakta privata hyresvärdar och fråga om de har något ledigt.Titta på annonser på internet och lappar på anslagstavlor. Det är inte alltför ovanligt att personer med hög hyra vill dela lägenhet, eller att någon som ska plugga utomlands en termin eller ett år vill hyra ut sin bostad i andra hand.Berätta för alla du träffar att du söker bostad.

Apropå lägenheter

Fyra av fem hyresettor i Stockholm kan vara ombildade till bostadsrätter de närmaste åren. Under samma period ökar antalet ungdomar i åldrarna 20-24 år kraftigt. Hur många i den åldern kan köpa bostadsrätt? Som om bostadssituationen för Stockholms unga inte redan var svår nog.

Germán Bender-Pulido är chefredaktör på Studentliv och du når honom på [email protected]

Bra länkar för bostadssökare

• Lobbyorganisationen jagvillhabostad.nu har tips och intressant information.

Studentbostäder i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Ylva Rehnberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro