ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu börjar kampanjen – så har Trump lyckats med sina gamla vallöften

Jesper Lindqvist · 18 Jun 2019
Uppdaterad 18 Jun 2019
Donald Trump inleder sin återvalskampanj under tisdagen.

Foto: Ted S. Warren/TT


På onsdagen inleder Donald Trump sin återvalskampanj med att tala inför storpublik i Orlando, Florida. Kommer du ihåg vad som sades, och utlovades, inför förra valet?

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vem: USA:s president, Donald Trump.

Vad: Donald Trump inleder sin återvalskampanj.

Var: Orlando, Florida.

När: Klockan 20.00, lokal tid.

Hur: Trump talar inför en större folksamling bestående av presidentens supportrar.

Varför: Det amerikanska presidentvalet föregås av primärval, som startar lite mindre än ett år innan det huvudsakliga valet. Innan detta ska kandidaterna kampanja på sedvanligt sätt, vilket är anledningen till att hela cirkusen drar igång såpass tidigt.

Källa: New York Times

Muren

Löftet: "Vi kommer att bygga en mur längs vår södra gräns, och jag kommer att få Mexiko att betala för den."

Utfall: Enligt BBC har det under mandatperioden inte blivit aktuellt med någon mur. Kongressen har godkänt att 1,7 miljarder dollar (drygt 16 miljarder kronor) används för att bygga nya barriärer, eller rusta upp gamla, längs den 320 mil långa gränsen. Fram till 2020 räknar man endast med att ha kunnat rusta upp 16 mil av barriärerna.

LÄS MER
Trumps förmögenhet avslöjad – hamnar utanför topp-500

Bland annat hindras arbetet av flera landägare längs gränsen, som har vägrat att det byggs på deras mark varpå ärendet har gått till domstol. Enligt en undersökning i januari från Pew Research Center är 6 av 10 amerikaner mot byggandet av muren.

Nato

Löfte: "Jag gillar Nato, men det måste moderniseras. Medlemsländerna som vi skyddar måste betala det som de ska betala."

Natos flagga.Foto: Thierry Charlier/TT

Utfall: Det har blivit en het diskussion i de stora medlemsländerna om avgiften man betalar till Nato, som enilgt alliansens målsättningar ska ligga på minst två procent av BNP. I Tyskland har man till viss del lyssnat och ökat sitt bidrag till 1,2 procent av BNP, och de flesta medlemsländer har följt samma exempel.

LÄS MER
Nej, Trump sågar inte regeringen och välkomnar svenskar till USA

Däremot är det endast sex europeiska länder som når upp till målet om att betala två procent av landets BNP. Det rör sig om Grekland, Storbritannien, Estland, Polen, Lettland och Rumänien. Under sin presidenttid har Trump följt upp sitt vallöfte med upprepade hot om att lämna Nato, eftersom såpass få länder betalar vad man har kommit överens om.

Islam

Löfte: "Bland det första jag ska göra som president är att forma en kommission, med fokus på radikal islamism. Den kommer att inkludera reformistiska röster från den muslimska delen av sahmället, som förhoppningsvis kommer att vilja arbeta med oss."

Utfall: Någon kommission har enligt Politifact inte bildats. Däremot har Trumps hårda linje mot islam, och människor från muslimska länder, aktualiserats vid ett antal tillfällen.

LÄS MER
Rekordmånga vill utmana Trump – här är alla kandidaterna

Löfte: "Donald Trump vill se ett totalstopp för muslimer gällande resor in i USA, fram till dess att våra politiker har klurat ut vad fan det är som pågår."

Utfall: Ovanstående uttalande skickades ut som ett pressmeddelande från Trumps kampanj i ett tidigt skede, innan primärvalen 2016. Bara några dagar efter att han hade svurits in som president skrev Trump också på en presidentorder om att förbjuda människor från sju länder (med muslimsk majoritet) att resa in i landet.

Inreseförbudet blev en långkörare inom amerikansk politik, och i december 2017 godkände Högsta domstolen i USA Trumps reseförbud med minsta möjliga marginal.

Högsta domstolen

Löfte: "Jag planerar att tillsätta domare som liknar domare Scalia. Jag letar efter domare – och har faktiskt tagit 20 stycken för att folk ska kunna se själva."

Domarna i USA:s Högsta domstol.

Utfall: Efter att den konservative Antonin Scalia gått bort i början av 2016 blev en plats ledig i Högsta domstolen. Eftersom Barrack Obamas nominering av Merrick Garland inte fick stöd av den republikanskt dominerade senaten föll ansvaret istället på Trump att nominera en domare. I januari nominerade han den konservative Neil Gorsuch, som senare svors in.

LÄS MER
Han skulle ena Europas högerpopulister i The Movement – men vad hände?

Efter att Anthony Kennedy, som ofta hade en vågmästarroll, valt att gå i pension fick Trump nominera ytterligare en domare, varpå Brett Kavanaugh svors in i oktober 2018. På så sätt har Högsta domstolen fått en konservativ majoritet, precis som utlovat.

Obamacare

Löfte: "Riktig förändring börjar med att omedelbart upphäva och ersätta katastrofen känd som Obamacare."

Utfall: Affordable Care Act – även kallad "Obamacare" – går i grunden ut på att alla amerikaner ska ha en sjukförsäkring, och att försäkringsbolagen inte får ta ut för höga avgifter. Detta vände sig Trump mot, men trots att han tillsammans med republikanerna har lyckats få till vissa ändringar i den federala lagen så gäller den fortfarande, och har ännu inte rivits upp enligt BBC. Så sent som i mars upprepade Trump sitt mantra om att man ska riva upp "Obamacare"

LÄS MER
Trump om mötet med Kim Jong-Un: "Potentialen är enorm"

Skendränkningar och tortyr

Löfte: "Jag vill återinföra skendränkningar, och jag vill återinföra metoder som är betydligt värre än skendränkningar."

Utfall: Förhörsmetoden, som förbjöds genom en exekutiv order från Barack Obama, är fortfarande inte tillåten. Trump har vid upprepade tillfällen, både före och efter det förra valet, uttalat sig positivt om förhörsmetoden som av många klassas som tortyr. Flera experter menar dock att det är högst osannolikt att skendränkningar kommer att återinföras, och CIA-direktören Gina Haspel har inför senaten deklarerat skendränkningar inte kommer att bli verklighet under hennes ledning.

LÄS MER
Snabbguide: Därför pratar alla om Alexandria Ocasio-Cortez – nya stjärnskottet i amerikansk politik
klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro