ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu börjar kampen om 4G-kunderna

Jonas Ryberg · 24 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Metro Tekniks nyhetschef Jonas Ryberg testar hastigheten.

Metro Tekniks nyhetschef Jonas Ryberg testar hastigheten. Foto: Gustav Gräll


klar

Artikellänk är kopierad

Funkar bäst utomhus.
Funkar bäst utomhus.

Nu börjar kampen om 4G-kunderna. Med ny teknik kan mobil data jämföras med fast bredband. Telia har byggt mest men nu vaknar konkurrenterna. Metro Teknik testar hastigheten i Tele2:s och Telenors gemensamma nät på Södermalm och får tips från mannen som testat 4G på 888 platser runt om i Sverige.

Med Telenor och Tele2 ur startboxen har Sveriges tre största operatörer sina 4G-nät för mobil data igång. Under december slår även Tre på nätet för ett fåtal utvalda testkunder.

Telia var först ut med sitt nät med start för snart ett år sedan och ska finnas på 28 platser innan året är slut. I dag, onsdag, slås nätet på i Växjö. Telenor och Tele2:s nät ska samtidigt finnas på fyra platser men utökas under nästa år för att nå 99 procent av befolkningen i slutet av 2012.

Men utbyggnaden så långt är fortfarande begränsad och koncentrerad till stadskärnorna. – Tekniken befinner sig fortfarande på stadiet ”roligt att testa”, säger Erik Hörnfeldt, talesperson på Tre som är sist ut bland dessa operatörer. – Vi kommer att bygga ut under nästa år beroende på hur utvecklingen ser ut. För kunderna är det ganska ointressant hur nätet ser ut. Det är prestandan och priset som räknas.

Prestanda finns det ännu så länge gott om där 4G-nätet har bra täckning och få användare. När Metro Teknik testar i Tele2:s och Telenors gemensamma nät på Södermalm i Stockholm kommer vi lätt upp i drygt 52 megabit per sekund i nedladdningshastighet och 15 megabit per sekund i uppladdningshastighet utomhus.

Inomhus nära ett fönster får vi nöja oss med 26 megabit men redan där slår vi mångas ADSL-uppkopplingar.

Men lika viktigt som farten är att nätet har kort fördröjningstid vid anrop och känns snabbt också vi vanlig surf.

Kraften räcker mer än väl för att kolla på strömmande högupplöst video när vi testar.

Men uppkopplingen är nyckfull. Det räcker med att vi förflyttar oss en kort bit för att vi helt ska tappa kontakten med nätet.

Martin Eriksson.
Martin Eriksson.

Han har testat 4G-nät på 888 platser i Sverige

Sedan i september har Martin Eriksson på mobilåterförsäljaren The Phonehouse testat Telias 4G-nät på 888 platser runt om i Syd- och Mellansverige.– Vi har inte någon speciell mätutrustning utan utgår från Bredbandskollen, säger han.

Mätningarna ingår i en kampanj för 4G men ska också fungerar som konsumentupplysning för kunderna. Till skillnad från operatörernas mätningar utgår Martin Eriksson mer från användarupplevelsen.– Vi har testat med en enkel netbook, basicprylar som en vanlig kund har.

Ingenstans har han kommit upp i maxhastigheten som operatören anger. – Den vanligaste siffran ligger runt 26–27 megabit per sekund men det är imponerande jämfört med ett 3G-modem som vanligen ligger på 6–7 megabit per sekund.

Efter att ha kopplat upp sig på 888 platser har han en lärdom att dela med sig av:– Om du tycker att det går långsamt kan det löna sig starta om modemet för att se om det hittar en basstation som är närmre.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Ryberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro