ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu börjar OS på allvar

Jakob Sillén/TT · 7 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Fotbollen har varit smygstarten.

Nu börjar OS på allvar.

Här är sakerna som det viskas om, väntas på och funderas kring — i Peking, London, New York. Och i Djura.

• De svenska medaljerna:

Sveriges olympiska kommitté har satt upp åtta medaljer som mål, en mer än i Aten för fyra år sedan. Men när försnacket har handlat mer om Susanna Kallurs lår än häckar är det symptomatiskt för en svensk trupp där skadorna har frustrerat och där förväntningarna trappats ned.

• Smoggen:

Grått och trist och en evig dimma? Eller ungefär som vädret är mest i London eller New York? Svaret kan vara skrivet i stjärnorna. Synd bara att man inte ser himlen så att man kan leta efter dem.

• De mänskliga rättigheterna:

Demonstrationer får hållas under Peking-OS, lovar myndigheterna, men det är så gott som en omöjlighet att gå igenom pappersarbetet som krävs. Och de aktiva får säga vad de tycker, lovar IOK, men bara om de inte bryter mot IOK-stadgarna som förbjuder politiska manifestationer. OS i Kina kan bli ett moment 22 i idrottskläder.

• Dopningen:

Den ryska dopningsskandalen precis före OS satte fart på viskningarna om systematisk dopning, och frågetecken restes bakom funderingar om Wada och IOK verkligen kan kontrollera problemen. Antidopningsbyrån Wadas ordförande John Fahey är optimist och realist på samma gång: "Jag vore naiv om jag sa att ingen kommer att vara dopad i OS, men jag kan försäkra om att det är väldigt svårt att komma undan med det".

• De svenska doldisarna:

OS är stunden då små idrotter blir stora, då okända blir kändisar, då namn som Lassi Karonen från Djura i Dalarna och Lisa Nordén från Löddeköpinge kan åka fyrfiligt rakt in i strålkastarskenet.

• Michael Phelps rekordjakt:

USA:s Mark Spitz tog sju OS-guld i simningen i München 1972. Nu ska hans 23-årige landsman göra ett nytt försök att bli den första att ta åtta guld i ett och samma OS. Phelps ställer upp i åtta grenar — fem individuella och tre lagkapper — på nio dagar.

klar

Artikellänk är kopierad

Jakob Sillén/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro