ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu börjar Ramadan

Annika Anjou · 12 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Familjen Adolfsson har laddat med grönsaker, nudlar, köttgrytor och dadlar inför Ramadan. 

Familjen Adolfsson har laddat med grönsaker, nudlar, köttgrytor och dadlar inför Ramadan. 


klar

Artikellänk är kopierad

Klockan 04:47 i morse avslutade familjen Adolfsson sin frukost. Det är Ramadans – fastemånadens – första dag.

När Metro hälsade på familjen i går hade Sri redan lagat till en köttgryta och fryst in, för att slippa laga mat under natten. För en familj som vanligtvis äter youghurt och müsli på morgonen är det här en ovanligt stadig frukost. – Profeten lärde oss att äta ordentligt, säger Sri.

Sonen Edwin, 12 år, fastar för första gången.– Jag har varit på skolan och sagt till lärarna att han inte behöver hänga med till matsalen. Och jag bad dem att hålla uppsikt över honom och berätta om fastan går ut över skolan, säger Emerick Adolfsson.

På bänken i köket står en burk fylld med dadlar. Med dem bryter familjen fastan klockan 19:35 i kväll. Efter det följer en bönestund och sedan lagar Sri middag.Fastan för tankarna till mat – eller snarare bristen på den. Men för troende muslimer handlar det om så mycket mer än det.– Meningen är att få förståelse för folk som har det sämre. Visst, man kan vara hungrig och törstig under dagen. Men när man går och lägger sig är man ändå mätt och belåten, säger Emerick.

Fastemånaden är också en tid för att be om förlåtelse. Familjen skickar kort till släkt och vänner i Indonesien. Texten översatt till svenska betyder ungefär: ”Förlåt – både för det som syns och det som inte syns”.– Det finns elektroniska Ramadankort också, säger Emerick.– Ja, och sms. Men mina släktingar i Indonesien föredrar riktiga kort, säger Sri med ett skratt.

Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Ramadan har blivit kommers i Sverige

Coop satsar på lammrulle, Willys tar in vattenmelonkärnor och Tele 2 sänker priserna på utlandssamtal. Nu är det ramadan och omsättningen i handeln förväntas öka med upp till en miljard. Ramadan märks precis som alla andra högtider av i handeln. Svensk handel räknar med en ökad omsättning på mellan femhundra miljoner och en miljard kronor. – Det är ett större intresse för ramadan i år än vad det någonsin varit tidigare. Bara de två senaste åren har det hänt jättemycket, säger Meta Troell på Svensk handel.

Framför allt är det matbutikerna som uppmärksammar högtiden. Willys har sedan 2005 gjort speciella satsningar under ramadan. – Vi tyckte det var självklart i och med svenskar med invandrarbakgrund är en av våra största målgrupper, säger Irene Seideman, kategorichef för Willys globala sortiment.Klädbutikerna däremot ligger efter.– Inom kläder och konfektion har man missat vilken hejdundrande fest ramadan avslutas med. Istället för att skylta med jeans och flanell borde man plocka fram sina vackra tyger nu, säger Meta Troell.

Varken JC eller H&M gör något extra.– Det låter som en utomordentligt bra idé men tyvärr har vi inte gjort någon speciell satsning nu. Men det är definitivt en tanke vi ska bära med oss i framtiden, säger Thomas Jonasson, marknadschef på JC.Nytt för i år är att även telebolagen kommer med specialerbjudande. Tele 2 erbjuder sina kunder att ringa billigare till släkt och vänner utomlands. – Det är oerhört smart. När de här personerna ska välja abonnemang är det ganska självklart vad de väljer, säger Meta Troell.

Så slipper du gå UPP i vikt under Ramadan

Fasta förknippas lätt med viktnedgång. Men dietisten Soheilla Badiei, vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg varnar för att man i stället riskerar att lägga på vikt under den 30 dagar långa fastan:– Frosseriet av söta kakor ger den effekten, säger hon.Under fastan äts som regel två stora mål: Ett före soluppgång, ett efter solnedgången.För att klara en lång dag utan näring, krävs mat som dels ger mättnad länge, dels är näringsrik.Ät till frukost:-Mycket müsli med youghurt och mycket frukt.Är inte:-Stadiga och feta grytor med ris och kött. Det gör att man blir trött och däst under dagen och hungrig tidigare.Ät till kvällsvard:- Börja med the, lite bröd och ost, kanske soppa. Sen kan man äta en stadigare måltid med kyckling och bröd, eller potatis.Till efterrätt frukt, eller torkad frukt som dadlar och russin.Ät inte:- Fettdrypande bakverk. När man varit utan näring i så många timmar är blodsockret lågt. Fällan ligger i att vräka i sig sött och fett.

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Anjou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro