ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu börjar spelet i Almedalen

Frida Sundkvist · 28 Jun 2013
Uppdaterad 27 Aug 2013

Politikerveckan i Almedalen blir bara större och större, för den hugade finns det över 2 000 programpunkter att ta del av från och med söndag. Över 700 journalister är på plats för att bevaka dem. Men enligt experterna har Almedalen blivit mer av en mässa – och lobbyister påverkar politiker bakom stängda mingeldörrar.

klar

Artikellänk är kopierad

Metros reporter Frida Sundkvist är på plats hela veckan i Almedalen.
Metros reporter Frida Sundkvist är på plats hela veckan i Almedalen.Foto: Lotta Bergseth

Antalet seminarier under veckan i Visby har än en gång slagit rekord. Över 2 000 programpunkter finns att ta del av, tillräckligt för att få även den lugnaste att svettas. 

Riksdagspartierna får en dag var att nå ut med sina budskap. De senaste årens mest lyckade politiska utspel i Almedalen kom 2006.

– Alliansens gemensamma utspel om slopad fastighetsskatt var viktigt. De slopade också skatten sedan, säger Stina Morian, analyschef på Yougov. 

Men i år är det antagligen bara att glömma stora politiska utspel från riksdagspartierna. Det är ett mellanår och mycket kommer att hinna hända fram till valåret 2014.

För den som vill påverka politikerna i en viss riktning är det däremot guldläge i år. Kanske försöker de ta efter tjänsteföretagens organisation Almegas lyckade satsning från 2002. De  skickade en armé av lobbyister för att påverka politikerna under både stängda och öppna mingel.

– De satsade nästan hela sin kommunikationsbudget på Almedalen, och efter det har vi diskuterat tjänstesektorn betydligt mer, och Rut har kommit, säger analyschefen.

Gudrun Schyman från Feministiskt initiativ är Almedalenveteran, de senaste åren mest känd för att ha eldat upp 100 000 kronor för att uppmärksamma löneskillnader mellan män och kvinnor. 

– Almedalen blir mer och mer mässa, och mindre politik, säger hon. 

Feministiskt initiativ kandiderar till nästa års val under parollen ”ut med rasisterna – in med feministerna”. Kampen att nå ut har börjat.

– Almedalen är inte avgörande, men det är klart att vi ska vara där. Men veckan därpå står vi på Kiviks marknad och säljer bullar, för nu ska det bli andra bullar, säger Gudrun Schyman.

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro