ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu burgar kriget på allvar

Jonas Cramby · 17 Maj 2013
Uppdaterad 2 Jul 2013

Hamburgertrenden har fått flera burgerhak att poppa upp runt om i Stockholm. Jonas Cramby har testätit på de tre senaste tillskotten.

klar

Artikellänk är kopierad

Diner och americana-inredning är vanliga inslag på hamburgerhaken. Här på Lily´s Burgers.
Diner och americana-inredning är vanliga inslag på hamburgerhaken. Här på Lily´s Burgers.

Om man tittar lite närmare på den burgartrend som ska ha svept över  Stockholm det senaste åren så inser man snart att den nog egentligen består av två stycken, ganska separata, trender. För samtidigt som det har blivit vanligt att finkrogar sätter upp en signaturburgare på sin meny så har också några få snabbmatspionjärer arbetat för att vi svenskar ska få njuta av riktiga hamburgare mer till vardags.

Det sistnämnda kanske inte ens är en trend utan mer av en förändring?

Så hur ska då en bra hamburgare se ut? Ganska enkelt egentligen:  grunden är alltid en välstekt puck riktigt bra, nymalt nötkött utan några tillsatser annat än salt och peppar mellan ett par fluffiga, nybakta bröd. En sådan sorts burgare, alltså, som man kan få på vilken sylta som helst i USA, men som man hittills varit hänvisad till Flippin’ burgers eller möjligtvis E4-baren för att kunna avnjuta.

Nu har det, dock, börjat poppa upp alternativ.

Prime burger company på Birger Jarlsgatan till exempel, serverar burgare som har den vackert ojämna kanten hos en så kallad smash burger (när man pressar ut en boll köttfärs med en tyngd) men tyvärr är köttet lite för smaklöst och den perfekt krispiga ytan har en tydlig terroir av stekbord. Biffarna är också något för stora vilket gör att särskilt dubbelburgarnas beef-to-bun-ratio (nördsnack) blir alldeles uppåt väggarna. Tillbaka till stekbordet alltså. Det känns över huvud taget som om Prime haft lite bråttom att komma i gång: inredningen består i princip av att de hängt upp ett par foton på amerikanska biltvättar och smutsiga motellskyltar i ett försök att skapa lite americana-mys.

Även Kungsholmens nykomling Lily’s burgers drar USA-pastischen lite för långt: inredningen ser ut ungefär som dinerscenen i en lokalteateruppsättning av musikalen “Grease”. Nyproducerade ”antika” coca colaskyltar, vinylsäten och neonskyltar. Burgarna är det dock inget fel på. Proportionerna är betydligt bättre än Primes och köttet mer smakrikt. Det är ingen himlastormande kulinarisk upplevelse på något sätt, mer en slags mått var vardagsnivån borde ligga i en levande hamburgerkultur.

Svenska Hamburgerköket i Midsommarkransen skippar americanan helt och serverar i stället svenskifierade hamburgare med såväl lokala råvaror som smakprofil. Deras cheeseburgare skulle till och med kunna beskrivas som en färskmalen version av den klassiskt svenska gatukökshamburgaren: lite för grå puck, lite för stort och torrt bröd, och en dressing som hamburgarpurister antagligen kommer grina illa åt. Men god är den. Till och med godast i mitt test – även om bearnaisesåsen som serveras till waffle friesen är att ta folkhemsmystänket ett steg för långt.

Prime Burger Company, Birger Jarlsgatan 101. Cheeseburgare: 95 kr. Öppet: Sön–tors: 11–22. Fre–lör: 12–23.
Prime Burger Company, Birger Jarlsgatan 101. Cheeseburgare: 95 kr. Öppet: Sön–tors: 11–22. Fre–lör: 12–23.
Lily’s Burgers. Hornsbergs strand 47. Cheeseburgare: 105 kr. Öppet: Mån–fre: 11–22. Lör–sön: 12–22.
Lily’s Burgers. Hornsbergs strand 47. Cheeseburgare: 105 kr. Öppet: Mån–fre: 11–22. Lör–sön: 12–22.
klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro