ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu döms två män för den våldsamma bilkapningen – tredje mannen rymde

Karl Enn Henricsson · 29 Dec 2017
Uppdaterad 29 Dec 2017
Två män har nu dömts för den våldsamma bilkapningen på en bensinmack i Kista.

Två män har nu dömts för den våldsamma bilkapningen på en bensinmack i Kista. Foto: Polisen


Tre beväpnade män kapade till sig en Lexus på en bensinstation i Kista. Under polisjakten kraschade bilen. Nu har två män dömts för rånet.

klar

Artikellänk är kopierad

– De har attackerat målsäganden både med hot och med våld. De har tvingat honom att lämna ifrån sig bilnycklarna, och sen har de tagit bilen och kört därifrån, berättade åklagare Alexandra Bittner för Metro.

Ett vittne hade redan larmat polisen då männen maskerade sig, och en vild biljakt följde. Efter en kort sträcka kraschade bilen. Polisen drog vapen och grep en 26-årig och en 18-åring man. Den tredje lyckades springa från platsen.

De två männen åtalades för grovt rån, vilket sedan justerades ned till rån av normalgraden.

– I det här fallet var det inte så omfattande skador på målsäganden och det var inte ens styrkt att det var en riktig pistol. Åklagaren påstår att det var ett pistolliknande föremål, sa advokat Ulrika Borg, som försvarade 26-åringen.

Han påstod att han hade tvingats in i bilen efter att den hade kapats. Hans version gick dock inte ihop med polisernas som i rätten berättade att de hela tiden såg bilen och att den inte stannade mellan macken och platsen den kraschade. En av poliserna sa till och med att: ”Det var den kortaste biljakt jag varit med om”. Rätten skriver i domen att det är ”helt uteslutet att bilen ens ska ha stannat till för ett ögonblick. NN:s berättelse är därför så klart osannolik att den helt kan lämnas utan avseende”.

Rånet fångades av mackens övervakningskameror, och 18-åringen erkände att han deltagit i rånet. Orsaken var att han var skyldig pengar till ”vissa farliga personer” och att bilen skulle användas vid ”ett annat brott” för att sedan dumpas. Han har även berättat att om han hade vetat att våld skulle förekomma, så hade han aldrig deltagit i rånet. Men rätten skriver att ”Av händelseutvecklingen framgår emellertid att NN inte tagit avstånd från de andras våldsutveckling utan tvärtom med sitt agerande solidariserat sig med detta”.

Båda männen döms för rån till fängelse i ett och ett halvt år vardera. De ska dessutom betala skadestånd till bilägaren om drygt 135 000 kronor.

Offret skadades i huvudet vid rånet och mår fortfarande psykiskt dåligt, har han berättat.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro