ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu får Alvedon och Panodil inte längre säljas i vanliga butiker

Linnea Carlén · 1 Nov 2015
Uppdaterad 16 Mar 2017

Foto: TT


Tabletter som innehåller paracetamol får inte längre säljas i dagligvaruhandeln. Självskaderisken är för stor och framöver kommer läkemedlen endast att säljas på apotek.

klar

Artikellänk är kopierad

Antal förgiftningsfall av paracetalmol uppges ha ökat sedan Alvedon, Panodil och andra tabletter med substansen började säljas utanför apoteken för snart sex år sedan. I april i år beslutade Läkemedelsverket att dessa receptfria tabletter inte längre får köpas i andra butiker än apoteken – och på söndagen går beslutet igenom.

– Man vet att 85 procent av dessa fall är medvetna självskadehandlingar, säger Rolf Gedeborg på Läkemedelsverket till Aftonbladet.

Det rör sig om fler än 1 500 fall per år, vilket enligt Rolf Gedeborg ofta beror på impulshandlingar där man är nära försäljningsstället. Läkemedlen kommer som tidigare säljas i landets alla apotek. Lösningar och brustabletter kommer fortsättningsvis att kunna köpas i dagligvaruhandeln.

►LÄS MER: Larm: Alvedon kan få dig att känna mindre glädje

Magnus Tegeström, ansvarig för GSK Consumer Healthcare Sverige AB, som har hand om försäljningen av Alvedon, säger till Metro att Livsmedelsverket detta definitivt kommer påverka försäljningen negativt men att det bara är att finna sig i beslutet.

– De har tittat på sin statistik och sett vad som har hänt och dragit de slutsatserna. Vi kanske inte delar de slutsatserna helt men det är bara att acceptera att det är som det är och sen får vi se hur vi hanterar det framåt, säger han.

Du säger att du inte delar uppfattningen. Hur ser ni på beslutet?

– Om man använder Alvedon enligt de föreskrifter som finns så har den en väldigt bra biverkningsprofil. Egentligen handlar det inte om produkten, men tyvärr finns det personer använder det på fel sätt och då får man försöka komma till rätta med det. Vi som företag och alla som håller på med det här adressera problematiken med de personerna som tar produkterna, men det tror jag inte att man gör med ett sådant här beslut.

►LÄS MER: Alvedon-stopp överklagas

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro