ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu får Andreas Thörn medicinsk cannabis: Får tillbaka min vardag”

Aron Andersson · 12 Feb 2017
Uppdaterad 12 Feb 2017

Foto: Privat / TT / Montage


För första gången får svenska patienter cannabis utskrivet. Andreas Thörn är en av två patienter som är först ut. Det känns jätteskönt och jättelättande så klart”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

För snart två år sedan skrev Andreas Thörn en debattartikel i Metro när han skulle åtalas för sin cannabisodling. Han friades strax därefter av Västmanlands tingsrätt. Men hovrätten valde sedan att fälla honom.

Nu ser det dock ut som att Andreas Thörn kommer att få tillgång till medicinsk cannabis ändå. I ett historiskt beslut har Läkemedelsverket gett två patienter tillstånd att få cannabis på recept. Det är Andreas Thörn, och en kvinna i 40-årsåldern med medfödd ryggmärgsskada, skriver SVT.

– Det innebär att jag får en möjlighet att få tillbaka min vardag, och mitt liv litegrann. Jag har gått på sparlåga i snart två år och försökt härda ut, så det är verkligen en lättnad, säger Andreas Thörn till Metro.

Beslutet gäller från den 3 februari så redan nu är det fritt fram för Andreas att börja. Men än så länge har apoteket inte fått hem medicinen, och Andreas är osäker på vad den kommer att kosta.

– Jag tror att den kostar 120 kronor per gram i Finland, men jag kan fel. Jag har faktiskt inte funderat så långt ännu.

LÄS MER: Alexandra, 24, tar cannabis mot sin epilepsi: Känner mig piggare

Däremot hoppas han att Läkemedelsverkets beslut kan få konsekvenser även för andra som är i behov av cannabis som smärtlindring. Myndigheten har varit tydliga med att beslutet inte ska ses som ett generellt godkännande.

– Förhoppningsvis ska fler kunna nyttja, eller åtminstone prova, cannabis som smärtlindring. Kanske för andra åkommor som det finns belägg att det hjälper för. Jag hoppas väl att det ska kunna luckras upp litegrann, säger Andreas Thörn.

Fallet med hans egen cannabisodling vill riksåklagaren pröva i Högsta domstolen, men det är fortfarande oklart om så kommer att ske.

– Nu tror jag inte personligen att de skulle godkänna att det blir fritt fram att odla, det tror jag inte kommer hända. Däremot tror jag det kan bli vägledande för andra fall.

Dessutom hoppas han att behovet av en egen odling nu försvinner, då den cannabis han nu fått på recept påminner om den han själv odlat.

LÄS MER: Adam, 26, odlade cannabis mot smärtan – nu frias han

pil
Cannabis

Cannabis är det latinska namnet på den psykoaktiva drogen som i växtform är känt som marijuana och kådan som hasch, båda är narkotikaklassade. Plantan heter hampa.

Det aktiva ämnet, det som gör användaren hög är THC, Tetrahydrocannabinol, och det ämnet är narkotikaklassat.

I cannabis finns även ämnet cannabidiol, CBD, som inte ger ett rus.

Industrihampa, Cannabis sativa, är en växt med låg halt av THC.

I Sverige finns det ett godkänt cannabisbaserat läkemedel, Sativex, som inte innehåller växtdelar med både THC och CBD. Medlet är godkänt för att behandla kramper hos vuxna MS-patienter som inte blivit hjälpta av andra läkemedel.

CBD-olja som säljs på nätet uppges innehålla ingen ”eller väldigt lite” THC eftersom den framställs av industrihampa. Men även med låg halt av THC är CBD-olja narkotikaklassat.

Dessa produkter kontrolleras inte heller av Läkemedelsverket eftersom de inte är godkända som läkemedel.

För att få ett godkänt läkemedel måste en ansökan göras hos Läkemedelsverket som granskar de vetenskapliga studier som bolaget själv har gjort inför ansökan.

Läkemedelsverket granskar och godkänner inte läkemedel på eget initiativ.

Källa: Källa: Läkemedelsverket och FASS

LÄS MER: Låt de sjuka minska smärtan med cannabis – straffa dem inte

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro