ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu får Jimmy, 32, tillbaka sin tjänst som tågvärd

Emmelie Wallroth · 2 Jul 2014
Uppdaterad 2 Jul 2014
Jimmy Strigér får jobba som tågvärd igen. 

Jimmy Strigér får jobba som tågvärd igen.  Foto: Urban Brådhe


Jimmy Strigér, 32, tvingades sluta som tågvärd efter att han fått sin adhd-diagnos. Beslutet från Transportstyrelsen berörde många – men nu har Jimmy fått tillbaka sin tjänst ombord på tågen.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro har tidigare rapporterat om Jimmy Strigér som efter fem år som tågvärd i Stockholm, med arbetsuppgifter som  dörröppning, utrop och service till resenärerna, tvingades byta arbetsuppgifter. Anledningen var att han hade fått diagnosen adhd – och enligt Transportstyrelsens regler fick han därför inte jobba kvar ombord på tågen.

– Enligt Transportstyrelsen har jag en funktionsnedsättning som gör att jag inte klarar av en säkerhetstjänst, har Jimmy tidigare sagt till Metro.

Jimmy hade fackförbundet ST bakom sig och ansökte om dispens hos Transportstyrelsen – och på tisdagskvällen fick han beskedet.

– Min arbetsledare på Stockholmståg ringde och berättade att hon hade fått brev från Transportstyrelsen och att jag har fått rätt. Det finns inga hinder, säger Jimmy Strigér.

Han har alltså fått godkänt att arbeta med säkerhetstjänst ombord på tågen igen. Men i brevet står också att det finns vissa regler.

Jimmy måste bland annat börja gå på kontroller och uppföljning flera gånger om året. Och om det händer någonting som kan kopplas till hans diagnos så kommer han genast förlora sin dispens.

– Vem ska kunna vara expert och döma det? Plötsligt är jag mer opålitlig än innan. Ska jag vara orolig för att jag inte får tala på ett visst sätt? Nu är jag en diagnos och inte en människa. 

Han menar att han under flera års tid på jobbet har bevisat att han inte har haft några problem eller gjort några dumheter.

– Och nu helt plötsligt ska jag bli tokkontrollerad. Jag har ju redan fått min dispens, räcker inte det? Jag tycker inte synd om mig själv, men jag är fortfarande människa.

Men trots de nya reglerna så känner han sig lättad över att få vara tillbaka på sin gamla tjänst.

– Jag är otroligt glad och lättad. Jag har saknat alla trevliga kollegor och resenärer, säger Jimmy Strigér.

Jimmy fick adhd-diagnos – får inte jobba kvar

Enligt Henrik Olars, presschef på Transportstyrelsen, finns regelverket där för att man som till exempel tågvärd har ett stort ansvar. Och att Jimmy har fått dispens beror till stor del på hans arbetslivserfarenhet.

– Att han har jobbat fem år utan anmärkning väger ju in, säger Henrik Olars.

Han har själv läst igenom beslutet och tror inte att Jimmy behöver vara orolig för att förlora dispensen.

– Det viktiga är att han går på uppföljning hos läkaren. Det är bara att fortsätta vara Jimmy helt enkelt.  

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro